Putyin: politikai skizofrénia jele Trumpot titkok kiadásával vádolni

Az orosz elnök felajánlotta, hogy ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, kiadják Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.

„Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban, semmi mással nem tudom magyarázni a hivatalban lévő elnök elleni vádat, miszerint valamiféle titkokat árult volna el Lavrovnak”

- jelentette ki Putyin a Szocsiban Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz vezető azzal tréfálkozott, hogy fegyelmit ad Lavrovnak, amiért az sem vele, sem az orosz titkosszolgálatokkal nem osztotta meg az állítólagos titkokat. Putyin felajánlotta, hogy Moszkva, ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, az amerikai kongresszus rendelkezésére bocsátja Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.

Putyin szerint az amerikai politikusok által a belpolitikai küzdelem hevében felkorbácsolt „oroszellenes hangulat”, valamint azok az állítások, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai belügyekbe, magának az Egyesült Államoknak ártanak.

„(Az amerikai politikusok) vagy nem értik, hogy a saját hazájuknak okoznak kárt, és akkor egyszerűen ostobák, vagy pedig mindent értenek, és ebben az esetben veszélyes és tisztességtelen emberek”

- mondta.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Moszkvában először mulatságosnak tartották az orosz beavatkozással kapcsolatos amerikai állításokat, ám ezek utóbb kezdtek aggasztóvá válni, mert Putyin szerint nehéz kitalálni, hogy aki ilyen értelmetlen dolgokat terjeszt, az legközelebb mivel áll elő.

„Akárhogy is, ez az Egyesült Államok ügye, nem akartunk és nem fogunk abba beavatkozni”

- tette hozzá.

Putyin elnök a sajtótájékoztatón kitért az elől, hogy véleményt nyilvánítson Trump hivatali tevékenységéről, kijelentve, hogy az értékelés az amerikai szavazók dolga.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó a nap folyamán megerősítette: „számítani lehet” arra, hogy a G20-csoport hamburgi tanácskozásán létrejön Putyin és Trump csúcstalálkozója, bár erről nem született meg a végleges megállapodás Moszkva és Washington között.