Oroszországnak való kémkedéssel vádolnak egy férfit Svédországban

Oroszországnak való kémkedéssel vádolnak egy férfit Svédországban

A vád szerint egy évtizeden át szivárogtatott ki bizalmas adatokat az orosz katonai hírszerzésnek.

Vádat emeltek Svédországban Szergej Szkvorcov orosz-svéd kettős állampolgárságú férfi ellen, akit azzal vádolnak, hogy 2013 és 2022 között olyan bizalmas adatokat szivárogtatott ki az orosz katonai hírszerzésnek, amelyek biztonsági fenyegetést jelentettek Svédországra és az Egyesült Államokra - közölte az MTI hétfőn a svéd ügyészség nyomán.

2022 novemberében feleségével együtt tartóztatták le a hatvanéves férfit, és

az ügyészség Svédország és egy másik hatalom ellen elkövetett súlyos jogellenes cselekmény elkövetésével vádolta meg.

A közlemény szerint Szkvorcov olyan tárgyakat is vásárolt Moszkva számára, amelyeket az orosz állam és a fegyveres erők az exportszabályok és a nemzetközi szankciók miatt nem tudtak a szabadpiacon beszerezni.

"Szkvorcov és cége az orosz katonai hírszerzés és az orosz állam egy része számára a Nyugatról történő tiltott technológiai beszerzések platformjaként működött"

- áll a vádiratban.

A férfi ügyvédjének elmondása szerint Szkvorcov tagadja, hogy bármi törvénybe ütköző tevékenységet követett volna el. Feleségét nem sokkal letartóztatása után szabadlábra helyezték.

Szkvorcov 25 éve élt Svédországban, és 2012-ben kapta meg a svéd állampolgárságot. Tárgyalása szeptember 4-én veszi kezdetét. A vádirat szerint a tanúk között szerepel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik ügynöke is, aki "megerősíti, hogy Szergej Szkvorcov tevékenységei közé tartozott a különböző amerikai vállalatokkal való kereskedés, amely veszélyeztethette az Egyesült Államok biztonságát".

(Címlapkép: Kreml, Moszkva - Unsplash)