Uniós biztos: Meg kell torolni a gyermekek halálát okozó orosz háborús bűnöket

Uniós biztos: Meg kell torolni a gyermekek halálát okozó orosz háborús bűnöket

"Vlagyimir Putyin orosz elnök seregei gyermekeket gyilkolnak, eddig 158 gyermek esett áldozatul az inváziónak. Ezeket a háborús bűnöket meg kell torolni" 

- fogalmazott az orosz-ukrán háború kapcsán Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedd délelőtt. 

Az uniós biztos arra is rámutatott, hogy több mint kétmillió ukrajnai gyermek menekült el az Európai Unióba, ahol emberkereskedelem veszélye leselkedik rájuk. Mint mondta, Litvániában már 43 ukrán menekült gyermekkel kapcsolatban vizsgálódnak a hatóságok emberkereskedelem gyanújával. A biztos felhívta a figyelmet, hogy az EU több intézkedést is hozott ezen esetek megelőzésére:

  • az Europol külön munkacsoportot hozott létre hogy figyelje az emberkereskedők tevékenységét,
  • a hatóságok speciális kiképzést kapnak,
  • az Európai Bizottság koordinációs tanácsot működtet.

Johansson felszólította tagállamokat, hogy növeljék befogadóképességüket, különös tekintettel a fogyatékossággal élő gyermekekre, és a határvédelmi hatóságokat, hogy regisztrálják a kiskorú menekülteket. A biztos az MTI szerint ugyanakkor kijelentette, hogy az ukrajnai háború elől menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani az uniós tagállamok között.

Dubravka Suica demográfiáért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy a menekült gyermekeket mielőbb nevelőcsaládok gondjaira kell bízni, és mozgósítani kell a tagállami gyermekvédő szolgálatokat.

Bocskor Andrea elmondta, fokozottan oda kell figyelni, hogy a gyermekek a háborús időszakot minél biztonságosabban átvészeljék. Több mint 4,8 millióan menekültek el Ukrajnából, ennek fele gyermek vagy fiatalkorú. Fontos, hogy minél hamarabb visszatérhessenek az oktatásba, mert ez erősíti a biztonságérzetüket. A Fidesz EP-képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország több mint 400 ezer menekültet fogadott be, és mindent megtesz támogatásukért. Arról is beszélt, hogy Kárpátaljára eddig 380 ezer belső menekült érkezett, közöttük 36,5 ezer gyermek, 700 kísérő nélkül.

Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselője szerint 680 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, sokan közülük kíséret nélküli kiskorúak. A kiskorú menekültek integrációját pedig elsődleges fontosságúnak tartja.