„Médiaháború, háborús pszichózis van. Az embereket hülyítik: féljetek, mi majd megvédünk benneteket!”

„Médiaháború, háborús pszichózis van. Az embereket hülyítik: féljetek, mi majd megvédünk benneteket!”

Sokszor megbízhatatlan és manipulatív a tömegtájékoztatás Magyarországon az orosz-ukrán háborúról – állította Kiss-Benedek József, biztonságpolitikai és katonai szakértő a Klubrádióban. Mint mondta, hisztériakeltés zajlik, amivel az állami Magyar Távirati Irodát is vádolja. 

A háború világháborúvá vagy atomháborúvá kiszélesedéséről leginkább a kormánypárti médiában lehet olvasni, amelyen belül az Origó ír a leggyakrabban. Szinte naponta jelenik az oldalán hír, amely az egyik vagy a másik katasztrófa bekövetkeztének lehetőségét vetíti előre. 

Elkezdődik-e a világháború? – teszi fel címben a kérdést január 23-án, majd a cikk Emmanuel Todd, Putyin-barát francia író újabb regényéről szól, aki művének címét így magyarázza: A harmadik világháború tényleg elkezdődött. Igaz, hogy csak „kicsiben"… 

Már a briteknél is attól tartanak, hogy kitör az atomháború – című, január 30-án kelt cikk arról szól, hogy az egyre vadabbakat nyilatkozó Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szavait miként elemezte egy brit katonai szakértő.

Itt az ukránok újabb követelése: kitörhet az atomháború – borzolta az emberek idegeit február 1-jén ez a cím. Az információ az Origóhoz az rbc.ua hírportál alapján készült cikket átvevő karpatalja.info nevű oldalról került be. Ebben az első láncszem Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet egyik rádiós interjúja alapján állította azt, hogy Ukrajna újra atomfegyvereket akar, ami atomháborúhoz vezethetne. 

Valóban fenyeget a harmadik világháború veszélye? – ez a cím egy Nógrádi Györggyel készült interjúra született március 1-jén, aki azt állította, hogy a háború eszkalálódik, s hogy Belorussziáért és Ukrajnáért folyik az élet-halál harc.
Milyen lenne egy harmadik világháború? – teszi föl a kérdést a lap március 2-án. A címben jelzett cikkben az Origó a saját korábbi cikkeire hivatkozik és a szerző a kormánypárti Nézőpont és a Századvég szakértőivel beszélget arról, hogy „mit jelentene egy harmadik világháború kirobbanása, mit jelent, mit tud és miért veszélyes egy taktikai atomfegyver, valamint mit idézhet elő, hogy az oroszok kiléptek az amerikai-orosz atomalkuból”.  

Orbán Viktor: Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat – a címe ugyancsak március 2-én megjelent írásnak, amelyben a magyar miniszterelnöknek a szavait idézi abból az interjúból, amit a svájci Weltwoche nevű hetilapnak adott.

Percekre volt a világ a harmadik világháború kirobbanásától – volt olvasható március 4-én a lapban, a cikk azonban az 1940-50-es évek hidegháborús időszakáról szól. 

Csak egyféleképpen lehet elkerülni a világháborút – így szól a címe annak a cikknek, amely március 8-án került ki nagymellű lányok és asszonyok közé az oldalon, s amelyben egyebek közt a már említett origós Nógrádi Györggyel készített interjúból idéz a szerző, azután pedig a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet elemzője beszélt érdektelenül.

A hasonló tartalmú cikkeket hosszan lehet sorolni az Origóból, illetve a többi kormánymédiából, amelyek sokszor egymás híreit hivatkozzák keresztbe-kasul. Az pedig ugyancsak szinte egyszerre jelent meg mindegyikben, amit Orbán Viktor pár napja, március 10-én, a szokásos pénteki interjújában mondott a Kossuth Rádiónak: „Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen”, amihez hozzátette az ismert gondolatát: Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti. „Általában azok az országok tudják magukat megvédeni, ahol az ország polgárai szeretik a hazájukat, nem az az első gondolatuk, hogy hogyan meneküljenek el, hanem hogy hogyan lehet megvédeni a bajtól a hazájukat”.

Kiss-Benedek Józsefnek lesújtó a véleménye erről a médiajelenségről, amit a Klubrádióban fejtett ki, aznap, amikor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt. Szerinte Magyarországon a média eléggé az oroszok oldaláról közelíti meg a híreket, míg a nyugati oldalról kapott információkat a hírügynökségek többsége nem közli. Mint állítja, előfordul, hogy különböző propagandaanyagokat vesznek át, és utána valamilyen forrást találnak ki hozzá. „Azt mondják, hogy mondjuk a Reuters hírügynökség adta ki, csak nem biztos, hogy korrekt a forrás megnevezése. És amikor megkérdezi az ember, pontosan mi van e mögött, akkor kiderül, hogy orosz vagy ukrán forrás.”

Orbán Viktor aznapi nyilatkozatát sem hagyta szó nélkül a szakértő. Ahogyan fogalmazott, a világ olyat még nem látott, hogy lokális háborúból világháború lesz. Mint mondta, az is hibás megállapítás, hogy Ukrajnában lokális háború zajlik. Mert ez eleve regionális háború, amiből „azt, hogy világháború legyen belőle, nagyon nehezen tudom elképzelni. Ez háborús pszichózis, ahol az embereket azzal hülyítik, hogy féljetek, de mi megvédünk benneteket. Ami nagyon rossz politika, mert az emberek nem hülyék”.