9275 ukrajnai menekült érkezett tegnap, már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma

9275 ukrajnai menekült érkezett tegnap, már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma

Magyarország területére 2022. április 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 388 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 887 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Így összesen 9275 ember érkezett hozzánk szerdán.

A beléptetettek közül a rendőrség 1 788 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. április 12-én 679 ember, köztük 303 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 11 ember, köztük 6 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Bakondi: már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából, és már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 tévécsatornán. Bakondi György elmondta, a kormány felkészült a menekültek fogadására, és sikerült koordinálnia a civilek és a segélyszervezetek munkáját is. Hozzátette: a kormány már mintegy 3 milliárd forint értékben küldött segélyszállítmányt Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába.

„Magyarország segít: mindent megtesz a karitatív támogatásért, a menekültek fogadására, legyen szó egészségügyi ellátásról, szállításról, ellátásról, lakhatásról, munkavállalásról, a továbbutazás koordinálásáról (…), viszont elsősorban a magyar emberek biztonságát tekintjük irányadónak, a magyar érdeket érvényesítjük ebben, ezért azt szeretnénk, ha Magyarország nem keveredne bele ebbe a háborúba” – hangsúlyozta Bakondi György.