Megrongálták és oroszbarát szövegekkel firkálták össze az ukrán menekültek fotóit a Móricz Zsigmond körtéren

Megrongálták és oroszbarát szövegekkel firkálták össze az ukrán menekültek fotóit a Móricz Zsigmond körtéren

Mint arról éppen egy hete beszámoltunk, kiállítás nyílt az ukrán menekültek fotóiból a budapesti Móricz Zsigmond körtéren, amit Ljubov Nepop ukrán nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester nyitott meg.

Kiállítás az ukrán túlélők fényképeiből - érezni kell, mert megérteni egyszerűen képtelenség

„Egy rendkívüli, fájdalmas és mégis hősies pillanatban állunk most itt" - kezdte „Az orosz-ukrán háború testközelből - dokumentumkiállítás ukrán túlélők fényképeiből" című online sajtótájékoztatót Barabás Richárd, Újbuda nemzetközi kapcsolatokért és kultúráért felelős alpolgármestere. Barabás beszámolt arról, hogy megkereste Újbuda Önkormányzatát Ukrajna nagykövetsége, hogy partnerek lennének-e abban, hogy a túlélők képeiből létrehozzanak egy köztéri kiállítást.

Az Azonnali azt írja, a választás éjszakáján szétverték a kiállítás képeit. A lap fotóinak tanúsága szerint

a képeket leszaggatták és különböző oroszbarát szövegekkel firkálták össze.

Már a megnyitó sem ment simán, akkor bekiabálásokkal zavarták meg a beszédeket.

Az eset miatt a 24.hu a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult, ők azt közölték, hogy az üggyel kapcsolatban feljelentés, bejelentés nem érkezett hozzájuk. A XI. Kerületi Rendőrkapitányság a sajtóban megjelent információk alapján hivatalból indított eljárást rongálás szabálysértés miatt ismeretlen tettes ellen. Felvették a kapcsolatot a kiállítás szervezőivel, akik a későbbiekben tesznek feljelentést.

A leszakított képeket azóta a szervezők már visszahelyezték.