Az orosz médiahatóság felszólította a Wikipédiát, hogy törölje az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos információkat

Az orosz médiahatóság felszólította a Wikipédiát, hogy törölje az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos információkat

A Wikipedia adminisztrációját közleményben figyelmeztette az orosz médiahatóság a Roszkomnadzor, hogy haladéktalanul távolítsa el az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos "pontatlan információkat", amelyek célja az orosz felhasználók félretájékoztatása - írja napi.hu a The Hillre hivatkozva.

A Wikipédiát tulajdonló és működtető nonprofit szervezetet, a Wikimedia az amerikai hírportálnak azt nyilatkozta, hogy hogy "a Wikimedia Alapítvány támogatja mindenki alapvető jogát a szabad, nyílt és ellenőrizhető információkhoz való hozzáféréshez; ez az eszkaláció nem változtat az elkötelezettségünkön".

A Wikimédia már korábban, márciusban is kapott felszólítást az orosz kormánytól arra vonatkozóan, hogy távolítsa el az orosz nyelvű Wikipédiára önkéntes közreműködők által feltöltött, Ukrajna provokálatlan inváziójával kapcsolatos tartalmakat. Az alapítvány cenzúrának titulálta a kérést és leszögezték, "az emberek megbízható információkhoz való hozzáférésének megtagadása válság idején életbe vágó következményekkel járhat". Majd hozzátették, hogy ezúttal sem nem hátrálnak meg a mozgalom tagjainak cenzúrázására és megfélemlítésére irányuló törekvésekkel szemben, így visszautasították az újabb törlés kérelmét. Mint mondják,

kitartunk küldetésünk mellett, hogy szabad tudást szolgáltassunk a világnak.

 

Az orosz hatóságok közlése szerint az információ eltávolításának elmulasztása akár 4 millió rubel, azaz 50 ezer dollár bírságot von maga után.