Szinte teljesen ellehetetlenítik a sajtó működését a Parlamentben

Szinte teljesen ellehetetlenítik a sajtó működését a Parlamentben

Médiamentes safe space a Fidesz politikusainak?

Az őszi parlamenti ülésszak kezdetétől módosulnak az országgyűlési tudósítás rendjének szabályai - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán.

Az Országgyűlés honlapján megjelent módosított rendelet szerint az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén

csak a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak.

Az újságírók számára biztosított üléstermi páholyt pedig csak az erre kijelölt útvonalon közelíthetik meg az Országház félemeletén kialakított sajtóterem felől.

A parlamenti sajtóbelépők kiadásának célja, hogy az Országgyűlés munkájáról, az Országházban, valamint a képviselői irodaházban megrendezett eseményekről tudósíthassanak azok tulajdonosai. Az állandó belépők a jövőben csak az Országgyűlés rendes időszakában érvényesek, azon kívül napi belépő kérhető.

A sajtótudósítással kapcsolatos új szabályok kimondják azt is, hogy:

  • a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát;
  • nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón,
  • az éttermekben és büfékben,
  • ott, ahol biztonsági berendezések vannak és
  • a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem.
A felvétel magába foglalja a hang- és képrögzítés minden formáját.

A változtatás kitér a sajtótájékoztatók rendjére is, ami szerint sajtótájékoztató csak az Országház sajtótermében, a frakciók sajtótermeiben vagy az északi, úgynevezett kék társalgóban tartható. Ha a tájékoztató egy bizottsági üléshez kapcsolódik, akkor az az adott ülésteremben is megtartható, a bizottság elnökének döntése alapján.

A kormány képviselői csak a kék társalgóban tarthatnak tájékoztatót, máshol ez engedélyhez kötött. Ha a kormány tagjai nem az Országgyűlés munkájához kapcsolódóan tartanak tájékoztatót, azt csak a házelnök engedélyével tehetik meg.

Az interjúkészítésre kijelölt helyszínek kibővülnek az Országgyűlés Irodaházának aulájával a sajtó számára kijelölt területtel.

A rendelet kitér arra is, hogy a média munkatársa által végzett munkának (fotózásnak, forgatásnak, interjúkészítésnek) az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Az Országházban és az Irodaházban kereskedelmi és szórakoztató tevékenységhez kapcsolódó felvételkészítés nem megengedett.

A rendelet kimondja, hogy az interjúalany

bármikor visszautasíthatja vagy befejezheti az interjút, amit a média munkatársainak tiszteletben kell tartani (magyarán ezentúl nem lehet csak úgy kérdezgetni a képviselőket a folyosón).

A sajtóiroda közlése szerint a módosítás összhangban van a nyugat-európai országok parlamentjeinek gyakorlatával és az Európai Parlament intézményeiben érvényes rendelkezésekre épülnek.

A fentiek után külön vicces, hogy a tájékoztatás a következő mondattal zárul:

"Az Országgyűlés Hivatala ezután is biztosítani fogja, hogy a nyilvánosság akadálytalanul követhesse a törvényhozásban zajló munkát."