Gyapjúszőnyeg 136 millióért Kövér László hivatalának

Gyapjúszőnyeg 136 millióért Kövér László hivatalának

Az Országgyűlés Hivatala nem először írt ki közbeszerzési eljárást kézi csomózású szőnyegek beszerzésére - írja az mfor.hu -, de a júliusi tender nem hozott eredményt. 

A 8 darab kézi csomózású szőnyegek beszerzésére vonatkozó júniusi kiírás első körben eredménytelenül zárult: az egyetlen pályázó visszavonta ajánlatát az ajánlati kötöttség ideje alatt. A hivatal július 30-án újra elindította a tendert, erre ugyanaz a jelentkező adta be pályázatát. Ez egyébként nem meglepő, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan, ha valaki ilyen terméket szerzett volna be, rendszerint ez a cég lett a befutó.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentum alapján a 8 darab, összesen 269 négyzetméter területnyi szőnyeg az Országház Nándorfehérvári termébe s annak előterébe, illetve a Pázmándy termébe kerül majd. A gyapjúszőnyegek kézi csomózással készülnek majd, mintásak lesznek és 8 mm flórmagassággal kell rendelkezniük.

A munkát a békésszentandrási ART-KELIM Kft. nyerte meg, ők nettó 135,6 millió forintért vállalták a kívánt mennyiség és minőség leszállítását.

Az ár pedig, lássuk be, elég magas, hiszen csak ezzel a munkával a cég az egész éves bevételét bebiztosítja magának, sőt, meg is fejeli azt. A tavalyi beszámoló szerint valamivel több mint 80 millió forint folyt a cég kasszájába, 2018-ben 125 millió.

S ha már az árnál tartunk: 2013-ban a hivatal 5 darab szőnyeget vásárolt ugyanettől a cégtől, melyek a mostani megrendelés négyzetméterének a negyedét tették ki. Akkor nettó 12,2 millió forintból jöttek ki. Ha a négyzetméterből indulunk ki, a mostani, közel 270 négyzetmétert lefedő padlóborítás kicsivel több mint 60 millió forintba került volna.

2018-ban a Magyar Nemzeti Bank kötelékébe tartozó Pallas Athéné Alapítványok rendeltek szintén kézi csomózású szőnyeget ugyanettől a társaságtól. Az 5 darabért nettó 16,8 millió forintot fizettek s nagyjából a mostani beszerzés negyede volt a teljes négyzetméter. Tehát még a két évvel ezelőttihez képest is sokszoros áron vesz szőnyegeket az Országgyűlés Hivatala.