Kedden függesztheti fel a Fidesz-KDNP a korábban általa bevezetett börtönkártérítések kifizetését

Kedden függesztheti fel a Fidesz-KDNP a korábban általa bevezetett börtönkártérítések kifizetését

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden szavazhatnak a kormány azon javaslatáról, amely azonnali hatállyal felfüggesztené a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését.

A parlament kedden reggel 9 órakor a kommunista diktatúrák áldozataira történő emlékezéssel kezdi munkáját. A Ház ekkor szavaz a kormány börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélésekkel szembeni javaslatáról.

Az igazságügyi miniszter a javaslat általános vitájában elmondta, a kabinet célja, hogy megállítsa a "börtönbizniszt", amely mára többmilliárdos iparággá vált. Varga Judit közölte, a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

A miniszter arról nem beszélt, hogy a jelenleg támadott szabályozást maga a Fidesz-KDNP vezette beA 2016. október 25-én megszavazott, 2016. évi CX. törvény módosítása egyértelműen leírja, hogy kártalanítás jár az elítélteknek a fogvatartás során történt törvénysértések vagy hanyag körülmények miatt. Ez a törvény rendelkezik arról is, hogy a kártalanítás egy napra eső összege legalább 1200, legfeljebb 1600 forint.

Így több mint 3 esztendő távlatából nehezen magyarázható, hogy miért hivatkoznak az emberek igazságérzetére, ha ez az igazságérzet már 2016-ban is megvolt, ők mégis törvényt hoztak a kifizetésekről. Az egyetlen párt, ami végig ellenezte a kártérítéseket, és a törvényjavaslatra is nemmel szavazott a Jobbik volt.

A Fidesz-KDNP most ugyanazokat az érveket hozza fel, mint amiket a Jobbik mondott 2016-ban: nem az a jó megoldás, ha fogvatartottak kapnak kárpótlást, ezeket az összegeket az áldozatok családjainak kellene megítélni.

A kormány új kommunikációs panelének nem ez az egyetlen gyenge pontja. A börtönkártérítésekből meggazdagodó általuk "sorosistaként"emlegetett ügyvédi körről ugyanis kiderült, hogy valójában bőven akad közöttük Fidesz-közeli ügyvédi iroda is. Mi több, a legnagyobbat kaszáló dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda, ami 1880 ügyben 814 millió 580 ezer 718 forintot perelt ki a magyar államtól, szintén fideszes kötődésű.

Óriási öngólt lőtt Orbán: 814 millióval egy Fidesz-közeli iroda a börtönbiznisz rekordere

Érzékeny területre tévedt a kormánypropaganda amikor azt akarta boncolgatni, hogy kik azok a „sorosista" ügyvédek akik a magyar börtönökben ülő rabok kártérítéseire specializálódtak. Mert véletlenül kiderült, hogy valójában leginkább magukra lőttek. Ugyanis hiába vett óriási lendületet a semmiből jött, alapjaiban értelmetlen és megtévesztő kampány a börtönbizniszről, egy ilyen jó üzletből a Fidesz-közeli körök sem szeretnek kimaradni.

Ahhoz, hogy a börtönkártérítések kifizetését felfüggeszthessék, úgy, hogy az az EU-normáknak is megfeleljen a kormány egy olyan passzust tett a törvénytervezetbe, amiben vállalja, hogy 2020. szeptember 30-ig megszünteti a túlzsúfoltságot a börtönökben, ha ennek nem tesz eleget, mulasztásos törvénysértésbe kerül a kabinet.

Gyüre Csaba jobbikos képviselő a javaslat vitáját követő sajtótájékoztatóján vázolta, hogy ez két esetben valósulhat meg. A kormány vagy fél év alatt felépíti a 2015 óta ígért börtönöket vagy mivel 20 százalékos a zsúfoltság, szabadon engedik a jelenleg fogvatartott 16.300 ember egyötödét, körülbelül 3000 rabot. A politikus reményét fejezte ki, hogy a kormány nem ez utóbbival akarja megoldani a túlzsúfoltság problémáját.

Börtönbiznisz - a Jobbik ugyanazt mondja, mint 2016-ban: építsenek börtönöket!

Az Orbán-kormány javaslatára csütörtökön rendkívüli eljárásban tárgyal az Országgyűlés az úgynevezett börtönbizniszről, azaz "a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről". Bár némileg meglepően hathat, de a kormány-kommunikáció homlokterébe került téma több hasonlóságot is mutat a kormányzat bevándorláspolitikájával.