Ózdi főiskola az ózdiaknak - egy egész életre szóló alternatíva

A polgármester elárulta: a város új vezetése azon dolgozik, hogy Ózdon egy egész életre szóló alternatívát kínáljon. 

A városvezető idézte a bejelentés Ózd számára legfontosabb részletét az index.hu idevonatkozó cikkéből:

„A törvényjavaslat meghatározza a közösségi főiskolák fogalmát is. Palkovics László szerint ezek igazából közösségi, felnőttoktatási kihelyezett képzőközpontok lesznek. Ezek az intézmények nem rendelkeznek saját oktatói gárdával: termet és infrastruktúrát kínálnak csak más egyetem kihelyezett képzéseihez. Palkovics László azt mondta: 6-8 városban lehet ilyen közösségi főiskola, például Ózdon, Salgótarjánban vagy Kisvárdán.”

A Szent István Egyetemen: Dr. Tőzsér János - rektor, Figler Kálmán - kancellár, Magyar Ferenc – főigazgató, Dr. habil Tóth Tamás – rektorhelyettes fogadta a jobbikos politikusokat. Az egyetemi vezetés bemutatta számunkra az egyetem jelenlegi helyzetét, képzési rendszerét, Dúró Dóra képviselőasszony a készülő törvénymódosításról beszélt, valamint említette az ózdi kihelyezett képzés kormányzat általi támogatottságát is.

Janiczak Dávid bemutatta a város lehetőségeit, a Kaszinó épületét, mint a képzés lehetséges helyszínét, a sportolási és szórakozási lehetőségeket, a turisztikában rejlő kiaknázatlan tartalékokat és jövőbeni terveket. Az egyetemi vezetés örömmel fogadta a tájékoztatót és kifejezték együttműködési szándékukat az ózdi nappali tagozatos felsőoktatás elindításához. Ózd önkormányzata következő lépésként elkezdi a szakmai munkát, az oktatni kívánt szakok kiválasztásával – melyhez már előzetes felméréseket is készített mind a diákok részéről, mind pedig az elhelyezkedési lehetőségek részéről. A város polgármestere közösségi oldalán úgy fogalmazott:

“Boldoggá tett, hogy egy álmomat, a város újraélesztésének egyik legjelentősebb kérdését a megvalósulás első lépésénél láthatom! Elképzelhető, hogy már 2016 szeptemberétől elindulhat az ózdi felsőoktatás nappali képzésben!”

Hozzátette:

“Ózdiak vagyunk, álljunk ki városunkért! Együtt tudjuk mintavárossá tenni Ózdot, ahogy azt a programunkban is leírtuk, mi végig megyünk, a megígért lépéseket megtesszük, lesz ami hamar, lesz ami később fog megvalósulni. Kérem, tartsanak ki, örüljünk együtt az eredményeknek és használjuk is a lehetőségeket. Amennyiben a megfelelő szakok elindulnak a városban, válasszák majd az ózdi főiskolát, de addig is, maradjanak a mi középiskoláinkban!”

Janiczak később sem engedné el az ózdiakat, úgy látja, hogy együtt sikerülhet a település felvirágoztatássa:

“Ha itt tudjuk tartani a szakképesítetteket, az értelmiséget, úgy könnyebben tudunk a városba munkahelyteremtő beruházásokat vonzani.”

A polgármester elárulta:

"Én és a város új vezetése azon dolgozunk, hogy Ózdon egy egész életre szóló alternatívát kínáljunk az itt élőknek."