Ózdon börtön épül, az országosan is kiemelkedő pályázati anyag után

Ötszáz fős börtön épül Ózdon.

Kiderült, hogy mikor 2014. december 30-án cikk jelent meg Index.hu hasábjain arról, hogy a Büntetés-végrehajtási Intézet börtönépítést tervez, és ehhez keres helyszíneket, akkor erről értesült Janiczák Dávid ózdi polgármester. A naprakész politikus egyből felvette a kapcsolatot Lajtár József bv. vezérőrnaggyal, aki jelenleg az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese. Lajtár elmondta a településvezetőnek, hogy hamarosan megnyílik a pályázat, ahova önkormányzatok adhatnak be terület-felajánlásokat. Egy héttel később az informatikai helyettessel történt beszélgetés után megjelent a pályázat, amit e-mailben megkapott az ózdi önkormányzat is.

Janiczak Dávid mindenek előtt szórólapos konzultáció segítségével megkérdezte a lakosságot arról, hogy mit szólna ahhoz, hogy ha Ózd benyújtana egy pályázatot a börtönépítéssel kapcsolatban, a visszajelzések alapján megmutatkozott, hogy az ózdiak több mint nyolcvan százaléka jónak tartotta az ötletet.

Janiczak ez után ellátogatott a sátorújhelyi és a tiszalöki börtönökbe, hogy személyesen járja körül a témát, felmérte a környezetet, hogy mit jelent egy város életében egy büntetés-végrehajtási intézet, milyen körülmények vannak egy ilyen objektumban, elbeszélgetett a börtönparancsnokokkal. Majd többek között Gyüre Csaba büntetőjogásszal, nyíregyházi, jobbikos országgyűlési képviselővel, Endrész István, nyugalmazott bv. őrnaggyal együtt az ózdi tévében válaszolt a felmerült kérdésekre, a műsor a lakosság számára is megvilágította a témát. A Képviselőtestület hozzájárulását is megszerezte a polgármester.

Janiczak Dávid bizonyít, nem csupán ígérget (forrás: JD)

Majd a Belügyminisztérium szakmai csoportja ellenőrizte a pályázatban foglaltakat, annak igazságtartalmát, terepszemlét tartottak, már ekkor jelezték, hogy szakmai szempontból megfelelő a pályázat, a hivatalos választ májusra ígérték, ez akkor ugyan még nem érkezett meg, de Janiczak olyan értesüléseket kapott, hogy az ózdi kezdeményezés országos szinten is kimagaslik, ezért bíztak a sikerben.

Riz Gábor fideszes országgyűlési képviselő és Janiczak Dávid jobbikos polgármester ekkor közös levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a legyen tekintettel a térség foglakoztatási nehézségeire, fontolja meg az intézmény Ózdra telepítését, hiszen a börtönnel létesítendő 250 állás beindíthatja a munkahelyteremtést.

Meghallgatásra találhatott a kérés, mert Csóti András büntetés-végrehajtási altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka telefonon értesítette Janiczak Dávidot, hogy Ózd a kezdeményezettek között van, a mai napon pedig írásban is megkapta a tájékoztatást a település. Ezt megerősítette a Belügyminisztérium közleménye is. Negyvenen pályáztak, öten sikerrel, Ózd felkerült a dobogóra, második lett.