Amire van pénz: 36 milliárd megy motorsportra a Gazdaságvédelmi Alapból

Amire van pénz: 36 milliárd megy motorsportra a Gazdaságvédelmi Alapból

36 milliárd forintot szán a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból motorsportra - derül ki a jövő évi költségvetési tervezetből. 

A járvány gazdasági hatásainak mérséklésre létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból 36 milliárd forintot szán a magyar kormány a motorsportra, amelyből 16 milliárd mondhatni megszokott: ugyanis ez a Hungaroring Zrt éves állami támogatása, amelyből többek között a nyáron megtartott Forma-1-es futam jogdíjait fizetik.

Ezen felül ugyanakkor 20,4 milliárd megy gyorsaságimotoros versenypálya építésére, mivel a kormány terve az, hogy 2023-tól Moto GP-futamokat rendezzenek Magyarországon.

A lehetséges helyszínek között három kelet-magyarországi város van:

Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza. 

Az Innovációs és Technológia Minisztérium vezetője, Palkovics László még májusban beszélt arról a Nemzeti Sportnak, hogy szeretné, ha hazánk erőteljesebben venne részt a nemzetközi motorsportban. Ennek érdekében az a cél, hogy idehaza további pályák épüljenek, illetve a tehetségesebb magyar pilótákat államilag is támogassák.

A költségvetési tervezetben egyébként azzal indokolják a több milliárdos beruházást, hogy

"egy új építésű versenypálya azonnali kísérleti platformot kínál az új termékek, eljárások és ötletek sikerének igazolására is, így versenyistállók, motor- és gépjárműgyártók célzott tesztelési helyszíne lesz a pálya."