Sombereken is egy jól behatárolható körhöz jutnak el a pályázati pénzek

Sombereken is egy jól behatárolható körhöz jutnak el a pályázati pénzek

Kaitz Ákosnak, Somberek alpolgármesterének családja gyanúsan sikeres a pályázati pénzek elnyerésénél, több mint 5 milliárd forintot nyertek – hívta fel a figyelmet Schwarcz-Kiefer Patrik, Baranya megye 3. választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, ez kétféleképp lehetséges: vagy ő az egyedüli szorgalmas ember a településen, vagy ő rendelkezik a legjobb kapcsolatokkal. A politikus utóbbit látja valószínűnek, mivel – ismertette – az ő jó barátja Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormányhivatal vezetője. Rámutatott, a Horváth családjához köthető Foetus-Car Kft. 600 millió forintot nyert a vidékfejlesztési pályázatokon. Schwarcz-Kiefer kiemelte, ez a két kör összesen 25 főt foglalkoztat, míg a városka másik felén levő Sombereki Mezőgazdasági Zrt. 116 embernek biztosít megélhetést.

A politikus azt mondta, „repkednek itt a milliárdok”, csak azok nem oda mennek, ahol szükséges lenne. Így például nem épül elkerülő út, bölcsőde Sombereken.

Feltette a kérdést Hargitai Jánosnak a Fidesz térségi képviselőjének, neki nem tűnt-e fel, hogy csak ez a kör részesedik a támogatásokból. Úgy vélte, tudnia kell róla, mert Hargitai maga is részese volt a Foetus-Car munkájának (a felügyelő bizottság tagja volt – A szerk.), Horváth Zoltán pedig Hargitai patronáltja: amikor Hargitai előrelépett, a helyére mindig Horváth lépett.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Schwarcz-Kiefer szerint ezek a tények azt mutatják, hogy a térségben is modern kori feudalizmus alakul ki, ezek az „uraságok” pedig azt hiszik, bármit meg lehet tenni, átléphetnek a település, lakóin a közösség tagjain is.

Az ellenzéki jelölt ezeket egy táblával is illusztrálta, hogy a helyiek is tudják, kihez jutottak a támogatási pénzek