Háború, gazdasági válság, a nép képviselete, valamint szülőtámogatási járadék - dolgozni kezdett a Parlament

Háború, gazdasági válság, a nép képviselete, valamint szülőtámogatási járadék - dolgozni kezdett a Parlament

Ez is eljött: a negyedik kétharmad első napirend előtti felszólalásával bemutatkoztak a parlamenti frakciók. Kivéve a DK-t, a Gyurcsány Ferenc vezette frakció képviselői bár bent vannak az ülésteremben, de a részükről nem hallhattunk felszólalást.

Az LMP-s Ungár Péter a szociális válságról beszélt, többek között kiemelve, hogy magas az infláció, és az elviszi a támogatásokat, nyugdíjemeléseket. Felhozta többek között azt is, hogy a kormány hiába mondja, hogy a szennyezőknek kellene fizetni, de ilyen nem történt, illetve a multiellenesség dacára stratégiai szerződést kötnek a nagy cégekkel. El kell térni attól a konszenzustól, ami a rendszerváltáskor rabul ejtette az országot, miszerint mindenkinek ugyanannyit kell fizetni, és hogy a piac mindent megold.

Szijártó Péter külügyminiszter szerint viszont pont a fideszes gazdaságpolitika miatt úszta meg hazánk a különböző válságokat 2010 óta. Felhozta, volt vita 2020-ban arról, hogy Magyarország olyan segélyekkel oldja meg a válságot, ami mögött nincs teljesítmény, nem a munkanélküliséget kell finanszírozni, hanem megelőzni – fogalmazott. Majd felsorolt 3 uniós országot ahol éppen magasabb az infláció, mint hazánkban.

A párbeszédes Tordai Bence viszont nem indított jól, legalábbis amikor azzal a kijelentéssel nyitott, hogy „mi itt a népet fogjuk képviselni”. Egyébként a politikus is arról beszélt, hogy gazdasági válság lesz, ezért arra kérte a kormányzatot, hogy álljon az emberek mellé, és ne az ellenzék ellenzékeként viselkedjenek.

Orbán Balázs államtitkár válaszában a hamis valóságérzékelésről beszélt, ami csak a választásokig nem probléma.

Toroczkai László (Mi Hazánk) egy alkotmányozó nemzetgyűlés fontosságáról beszélt, ugyanis szerinte nincs társadalmi támogatottsága a jelenlegi Alaptörvénynek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a WHO vezetője - egy Biden-féle módosító elfogadása után – akár egy személyben dönthet bárhol egy járványhelyzet kihirdetéséről. Majd felhozta a Budaházy-pert, és a kormány közbenjárását kérte a kegyelem, érdekében.

Orbán Balázs államtitkár szerint nem igaz, hogy alacsony lenne az alaptörvény támogatottsága, és szerinte, aki támadja az Alaptörvényt, az támadja többek között a migránsokat kívültartását, a pénzügyi egyensúly fenntartását, a családok védelmét és a veszélyhelyzeti cselekvést. Majd biztosította Toroczkait a kormány és a Fidesz jóindulatáról is: „mi annak szorítunk, hogy a Mi hazánk ne az új Jobbik legyen”.

Gurmai Zita (MSZP) az orosz-ukrán háború kapcsán beszélt békéről és háborúról, amire válasz az volt Rétvári Bence részéről, hogy a kormány áll a béke és Európa mellett, ez ellenzék meg fegyvereket szállít.

Fekete-Győr András szűzbeszédében az Országház tisztességének visszaállításáról beszélt, mert szerinte ez egy megtépázott tekintélyű Parlament, amiben az egyik oldal mindent megszavaz, a másik pedig mindent leszavaz. „Ebben nincs mit tisztelni” - ezért a Momentum elismeri, hogy voltak gazdasági sikerek, nőtt a gazdaság, igaz, más országokban jobban. Támogatni is fognak kormányjavaslatokat is, példaként felhozta, hogy a kórházak, iskolák uniós pénzből való felújítását. Elmondta azt is, hogy Kossuth Lajos a politikai példaképük.

Dömötör Csaba válaszában még az Olimpia elleni Momentum-kampányt is felhozta, illetve arra kérte a pártot, hogy ne bojkottálják a parlamenti munkát, és akadályozzák meg a szavazások megakadályozását.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly óta a kenyér ára másfélszeresére, míg az albérletek 15 százalékkal növekedtek, egy átlagos szekrénysor ára pedig 150 ezerrel magasabb. Arról is beszélt, hogy 1,7 millió embert kihagynak statisztikából, ők azok, akik az 5 főnél kisebb cégekben dolgoznak, ezért szól a statisztikai hivatal félmillió forintos átlagjövedelemről. „Ezzel kijön valami statisztikai Frankeinstein” - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a családi pótlék és a nyugdíjminimum még mindig ugyanannyi, mint 2010-ben, majd éles kritikával illette azt, hogy az Orbán-kormány adóztatja meg legbrutálisabban a gyermeknevelést, a gyermeknevelési cikkeket, például a babakocsit is. Majd arra kérte a kormányt,

támogassák a Jobbik szülőtámogatási járadékról szóló javaslatát

(ERRŐL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN), hogy a magyar fiataloknak kedvük legyen a szülőföldön boldogulni.

A Jobbik javaslata értelmében minden magyar munkavállaló számára lehetővé tennék, hogy befizetett személyi jövedelemadója (szja) 10 százaléka felett úgy rendelkezhessen, hogy azt egyenesen szüleinek utalják ki.

Dömötör Csaba válaszában elmondta, hogy amúgy a kormány minden gazdasági helyzetre választ adott, illetve Jakab Pétert kereste a Parlamentben, aki ott ült Z. Kárpát Dániel mellett.