Az MNB arra kérte Parragh Lászlót, hogy a jövőben tartózkodjon a felelőtlen kijelentésektől

Az MNB arra kérte Parragh Lászlót, hogy a jövőben tartózkodjon a felelőtlen kijelentésektől

„Az elmúlt hetekben Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a gazdaság és a társadalom megbecsült szereplőivel kapcsolatban is számos alaptalan kritikát fogalmazott meg. A Magyar Nemzeti Bank kéri, hogy a szakmailag abszurd állításait a jövőben körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg"

- írja közleményében a jegybank. 

Mint ismert, komoly felháborodást váltott ki a szakszervezetek részéről, hogy Parragh László egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy a tanároknak szabad a nyaruk és délután négykor hazamehetnek, míg a tűzoltókat szerinte a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket motiválhatja. Parragh később, nem túl szerény módon, kijelentette, hogy nincs miért bocsánatot kérnie.

A forint árfolyamával kapcsolatban pedig Matolcsy Györgybe szállt bele, szerinte hátradőltek az MNB-nél és nem foglalkoztak ezzel a területtel, amit súlyos hibának tart. Ezzel kapcsolatban problémának látja, hogy a jegybank túlzottan független a kormánytól, a monetáris és a fiskális politika közötti együttműködés komoly felhőkkel terhelt, ennek pedig az ország issza meg a levét.

Az MNB közleményében úgy reagált Parragh kijelentésére, hogy „újra azzal a hamis kritikával illette a jegybankot, hogy nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Magyar Nemzeti Bank már a pandémiát megelőző években, 2017 és 2020 között szinte egyedüliként tudta teljesíteni inflációs célját és elérni az árstabilitást. A világjárvány berobbanását követően pedig Európában az elsők között – már 2021 elején – jelezte az inflációs veszély közeledését, sőt, elsőként mondta ki a világ jegybankjai közül, hogy nem csupán egyszeri, hanem tartós kockázatot jelent a magas infláció az egész világon" - írták.

Hozzátették, hogy a magyar jegybank nem csupán kommunikációval, hanem "tettekkel is gyorsan reagált az infláció pandémiát követő emelkedésére, hiszen a Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust az Európai Unióban elsőként kezdte meg és az immár több, mint 500 bázispontos emelés pedig ezidáig az egyik legnagyobb mértékű is."

Az MNB szerint szintén hamis állítás volt Parragh részéről az, hogy a monetáris és fiskális gazdaságpolitika együttműködésének hiánya vezetett ide, hiszen a Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal és a gazdaságpolitika szereplőivel közösen hajtotta végre "a sikeres válságkezelést, melynek keretében a jegybank 11 ezer milliárd forintnyi forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek."

„Szeretnénk felhívni Parragh László figyelmét, hogy a gazdasági témákkal kapcsolatos szakszerűtlen nyilatkozataiban tanúsítson nagyobb józanságot és a fenti tények ismeretében tartózkodjon a hamis, szakmailag megalapozatlan kijelentésektől"

- zárul a jegybank közleménye.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}