A PDSZ bocsánatkérést vár Parraghtól, és hogy végkielégítés nélkül távozzon a közéletből

Parragh László
Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok című évnyitó rendezvényén Budapesten 2022. március 1-jén.
MTI/Koszticsák Szilárd

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a sztrájkjog érvényesüléséért minden jogi lépést megtesz, beleértve azt is, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul - közölte az érdekképviselet szombaton az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szervezet május 27-én és 28-án tartotta kétnapos, XXVI. kongresszusát, ahol határoztak egyebek mellett arról is, hogy a PDSZ továbbra is kitart a sztrájkkövetelések teljesülése és a sztrájkjog biztosítása érdekében a jogi eljárások, az egyeztetés és a sztrájkfolyamat mellett.

A PDSZ XXVI. Kongresszusa megválasztotta a szervezet választmányát és felügyelőbizottságát.

Pedagógusok: Előzetes normakontrollt kér a PSZ és a PDSZ a sztrájkot korlátozó törvény miatt

A sztrájkbizottságot alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra kéri Novák Katalin államfőt, hogy az Országgyűlés által 2022. május 24-én elfogadott Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását ne írja alá, hanem küldje meg az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontroll eljárásra.

Ugyanakkor a kongresszus résztvevői visszautasították Parragh László kijelentését, amely szerint a szakszervezetek vitték volna bele a pedagógusokat a politikai vitába. Szerintük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke próbálja a közvéleményt a pedagógusok ellen hangolni, elterelni a figyelmet a társadalmat érintő, súlyos problémákról.

A kongresszus - egyetértve a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetével - ezenfelül

azt javasolja, hogy Parragh László kérjen bocsánatot, és végkielégítés nélkül távozzon a közéletből.