Pécs új polgármestere: a Fidesz 23 milliárd forintos adóssággal adta át a várost

Pécs új polgármestere: a Fidesz 23 milliárd forintos adóssággal adta át a várost

Péterffy Attila, Pécs új polgármestere a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írja, hogy 

nem igaz, amit elődje, Páva Zsolt állított a 7 milliárdos megtakarításról, ugyanis a fideszes vezetés 23 milliárdos adóssággal hagyta hátra Pécs városát.

„18 milliárdos hitelállomány és majdnem 5 milliárdos működési hiány – Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz.”

-írta a polgármester, hozzátéve, hogy Páva Zsolt egy héttel ezelőtti 7 milliárdos megtakarításról szóló szólamai a számsorok egy nagyon furcsa értelmezéséből származhattak, a rideg valóság ugyanis egészen mást mutat.

„A polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint. Erről Páva Zsolt volt fideszes polgármester mélyen hallgatott múlt heti közleményében, de azt megelőzően sem tárta a nyilvánosság elé a céges adatokat.”

Mint ismert, 2019 májusában, pár nappal az EP választások előtt még azt kommunikálta az akkori városvezetés, hogy több milliárd forint szabad pénzeszköze volt az önkormányzatnak. Ehhez képest szeptember 30-án ugyanez a szám teljesen megfordult: mínusz 4,84 milliárd forint a „maradvány”, ennyivel költekezett túl idén május óta az önkormányzat és az intézményrendszer, ennyi ma a működési hiány. Ami néhány hónap alatt, javarészt a nyári szünetben gyűlt össze – összegzett Péterffy, aki azonnali megoldási intézkedést eszközölt. Levélben fordult az önkormányzati intézmények vezetőihez, amelyben határozottan megtiltotta egyebek mellett új kötelezettségek vállalását és újabb tételek lehívását a keretszerződésekből az engedélye nélkül. Kedden újabb levélben fordult az intézményvezetőkhöz. Ebben tájékoztatta őket intézményük pénzügyi helyzetéről és intézkedési tervet kért tőlük a konszolidációra.

A városvezető elmondása szerint a fenti drámai számok a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályától származnak, de nem lepődne meg, ha a Fidesz a korábbi kommunikációját folytatva tagadni kezdené, hogy pár év után ismét a csőd szélére kormányozta a várost.

„Ha ez megtörténik, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kérek a kormányhivataltól: mondják ki ők, az államigazgatás szerve, hogy ezek a számok a drámai valóságot tükrözik, ugyanis Pécsett véget ért az a korszak, amelyben a valós problémákat propagandával és hazudozással lehetett elfedni.”