Novemberben jöhet a pedagógussztrájk, addig is országot jár és a nemzetközi sajtóhoz fordul a PSZ

Novemberben jöhet a pedagógussztrájk, addig is országot jár és a nemzetközi sajtóhoz fordul a PSZ

Gyászos hangulatú tanévnyitó sajtótájékoztatón jelentette be terveit a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetése.

Gyászos hangulatú tanévnyitó sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetése: fekete öltözetben, kezükben pedig sötét esernyővel jelentek meg. A jelenlévő érdekképviselet vezetői a Telex beszámolója szerint felolvasták nyilatkozatukat, amit a nemzetközi sajtónak és globális szervezeteknek is el fognak majd juttatni.

Noha polgári engedetlenségre továbbra sem biztatják a tanárokat, de

sztrájkot szerveznek, ami várhatóan november végére valósulhat meg.

Ez utóbbiból az előző tanévihez hasonló, országos, széleskörű megmozdulást kívánnak életre hívni.

A PSZ elnökének elmondása szerint odáig jutottunk, hogy a tanárok azt tanácsolják a tanítványaiknak, ne legyenek pedagógusok. Szabó Zsuzsa egyben bejelentette, országjárásba kezdenek, hogy a legkisebb falvakba is eljuttassák üzenetüket: 

nincs hova hátrálni, nem kell tűrni!

Kiáltványukat Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke olvasta fel, és azt nem csupán a világsajtónak, hanem olyan nemzetközi szervezetekhez is eljuttatnak, mint például az Európai Bizottság képviselete és az Európai Szakszervezeti Szövetség oktatási bizottsága. A kiáltvány rávilágít:

  • A pedagógusok bére a felsőfokú végzettségűek fizetésének csak 60 százaléka,
  • már 2008 óta nem emelkedett azoknak a bére, akik segítik a munkájukat (pl. gyógypedagógusoknak, pedagógiai asszisztenseknek),
  • évente több ezer tanár vonul nyugdíjba, és nincs utánpótlás,
  • az általános iskolák ötödében pedig képesítés nélkül dolgoznak.

Miután a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeiket, a PDSZ elnöke, Nagy Erzsébet bejelentette, megkezdik a sztrájkot. Maruzsa Zoltán államtitkár pedig a sikertelenül zárult tárgyalást követően egy, a szakszervezeteknek címzett levelében fejtegette, szerinte miért ne támogassák a tanárok tiltakozását.

Az államtitkár szerint rossz példát mutatnak a diákoknak a tiltakozó pedagógusok

Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem - így indokolta álláspontját Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, miután sikertelenül zárult a pedagógusok keddi sztrájktárgyalása, amely azért zajlott, hogy a béremelést, a túlórák kifizetését és a munkaterhek csökkentését érjék el.