Sikertelen lett a pedagógusok sztrájktárgyalása, jöhet a munkabeszüntetés

Sikertelen lett a pedagógusok sztrájktárgyalása, jöhet a munkabeszüntetés

Kudarccal végződött a pedagógusok sztrájktárgyalása, ugyanis Nagy Erzsébet szerint már az egyeztetés elején kiderült, hogy semmilyen előremozdulás nincs a követeléseik kapcsán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a kormány képviselőjével történt mai sztrájktárgyalás után elmondta, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára szerint

jelenleg nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre, rendezzék az eddig ki nem fizetett túlórákat, továbbá csökkentsék a munkaterheket.

Nagy Erzsébet a Portfoliónak úgy fogalmazott, tehát egyetlen sztrájkkövetelésükre sem mondták azt, hogy bármiféle megállapodásra készen állnának.

A szakszervezeti vezető aláhúzta, hogy néhány fontos dolog miatt tovább maradtak benn az egyeztetésen. Leszögezte, a sztrájkot szeptember elsejével folytatják, ám

sok kollégánk jelezte azt, hogy részt kíván venni a munkabeszüntetésben, azonban nem szeretné a sztrájkkal kapcsolatos nevetséges és megalázó játékot végigjátszani az intézményében.

Vagyis a sztrájk alatt nem tanítanának vagy folytatnának a törvényben előírt tevékenységeket, jelesül "még elégséges szolgáltatást". Így ezen tanárok polgári engedetlenséget szerveznek, ebben azonban a szakszervezetek nem vesznek részt. A pedagógusok esetlegesen kieső munkabére ügyében viszont támogatják őket, és jogi segítséget is ígérnek, ha szükség lesz rá.

A legsúlyosabb retorzió az legfeljebb az egyhavi bér elvonása, de ennek is arányosnak kell lennie a kiesett munkaidőre nézve" 

- tolmácsolta a sztrájkolók jogait az elnök.

Nagy Erzsébet felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptember 2-ára a diákok tüntetést szerveznek a tanárokért, és mindenkit biztatott az eseményen való részvételre.

PDSZ: Itt az idő! Kezdődik a tanév, szervezzétek a munkabeszüntetéseket!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanév közeledtével újra munkabeszüntetésre szólította fel a pedagógus társadalmat. A Facebookon és a honlapjukon közzétett anyagban azt is bemutatják, hogy a tanárok, óvodapedagógusok és a szülőket, hogy miként készüljenek fel a sztrájkra.