Kőkeményen lép fel az Egyesült Államok a Pegasust gyártó cégekkel szemben

Kőkeményen lép fel az Egyesült Államok a Pegasust gyártó cégekkel szemben

Washington döntése szerint a Pegasus-kémszoftvert gyártó NSO Group, és a többi érintett cég (az orosz Positive Technologies, a szingapúri COSEINC és az izraeli Candiru) olyan listára került fel, melynek elemeiről az Egyesült Államoknak nyomós oka van feltételezni, hogy az ország nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel ellentétesen cselekedett. A szigorú szankciókról szóló döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az NSO nem üzletelhet amerikai cégekkel különleges engedély nélkül

- idézi a Telex a Guardian cikkét.

A mostani amerikai döntéshez csatolt közlemény szerint mindez része a Biden-Harris adminisztráció azon törekvésének, hogy az emberi jogokat helyezzék az amerikai külpolitika középpontjába, és visszaszorítsák az elnyomásra használt digitális eszközök használatát.

A Pegasus-botrány idén nyáron robbant ki, amikor újságírók nemzetközi csoportja, köztük a Direkt36 újságírói feltárták, hogy több mint 50 országban, például Magyarországon is megfigyelésre használták az izraeli kémszoftvert. A kiszivárgott információk alapján a célpontok  között az Orbán kormány tevékenységét kritizáló tényfeltáró újságírók és jogvédők is voltak, de mint kiderült a Pegasus egyik célpontja például Emmanuel Macron volt. 

Az NSO mindezekre szűkszavúan úgy reagált, hogy a kémszoftvert veszélyes bűnözök felkutatására használták.

Itthon, a Pegasus-ügy kirobbanása után az ellenzék szeptember közepén összehívta a Nemzetbiztonsági bizottságot, amely meglepetésre határozatképes volt. Azonban egyértelmű cáfolatot a magyar érintettségről állítólag nem kaptak a képviselők Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől. Az elhangzottakat viszont 50 évre titkosították.

Arról azonban Stummer János a testület jobbikos elnöke beszámolhatott, hogy mire nem voltak hajlandóak egyértelmű választ adni.

Nem hangzott el válasz arra a kérdésre, hogy történt-e politikusok, újságírók lehallgatása az elmúlt években a Pegasus nevű kémszoftverrel. Emellett nem hangzott el a válasz arra a kérdésre sem, hogy történt-e egyáltalán a magyar állam részéről ilyen jellegű beszerzés

- mondta Stummer János, hozzátéve: ugyanezen híreket Völner Pál állatitkár sem cáfolta egyértelműen.

Nem kaptak egyértelmű cáfolatot a kormánytól Pegasus-ügyben a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a bizottság hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat vártak volna Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől a Pegazus-üggyel kapcsolatban. A bizottság elnöke, Stummer János az ülés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy határozatképes volt a bizottsági ülés, amelyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál igazságügyi államtitkár is.

Az egyik legkirívóbb esete a Pegazus-ügynek, hogy Bodnár Zsolt rendőr dandártábornokot, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettesét is célba vették az okostelefonokat feltörő izraeli kémprogrammal,

Péterfalvi Attila korábban azt mondta, november elejére zárulhat le az adatvédelmi hatóság Pegasus-üggyel kapcsolatos vizsgálata. Azonban eddig nem adott semmilyen tájékoztatást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Péterfalvi Attila: november elejére zárulhat le az adatvédelmi hatóság Pegasus-üggyel kapcsolatos vizsgálata

Ahogyan arról beszámoltunk, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a bizottság hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat vártak volna Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől a Pegazus-üggyel kapcsolatban, erre azonban nem került sor. Ráadásul a bizottság ellenzéki tagjai nem mondhatták el, pontosan mi hangzott el az ülésen, mert a kormány 2050-ig titkosította az elhangzottakat.