Egymilliós büntetést kapott a Pesti úti idősotthon

Egymilliós büntetést kapott a Pesti úti idősotthon

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonba; egymilliós büntetést kapott az intézmény - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárosi kormányhivatal X. kerületi hivatala az elmúlt napokban a Pesti úti idősotthonban tartott helyszíni ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt, ahol a legutóbbi adatok szerint 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34-re nőtt az elhunytak száma.

Hozzátették, az idős gondozottak védelme és a további megbetegedések megelőzése érdekében számos higiéniai intézkedést várnak az intézménytől, és azt, hogy a megfelelő egészségügyi ellátás érdekében szüntesse meg a személyi minimumfeltételt érintő hiányosságokat, és csak megfelelő képzettséggel rendelkező, szakápolást végző egészségügyi dolgozókat alkalmazzon.

Az intézmény vezetését kötelezték, hogy gondoskodjon az idősotthon ápolói számára a dolgozói öltözőkben a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközökről, a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásáról, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásáról, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzéséről, valamint a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásáról.

Valótlanságot állíthatott Müller Cecília a Pesti úti idősotthonról

Müller Cecília tisztifőorvos hétfői online sajtótájékoztatóján állítólagos dokumentumokra alapozva jelentette ki, hogy a koronavírus-járvány idején a Pesti úti idősotthonban "orvos legalább egy hétig fizikailag nem volt jelen az intézményben." A cáfolat szinte azonnal érkezett. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a Pesti úti idősotthon vezetője a fővárosi főjegyzőhöz címzett e-mailjében "cáfolja az orvosi ellátással kapcsolatban megfogalmazott hamis vádakat".