Valótlanságot állíthatott Müller Cecília a Pesti úti idősotthonról

Valótlanságot állíthatott Müller Cecília a Pesti úti idősotthonról

Müller Cecília tisztifőorvos hétfői online sajtótájékoztatóján állítólagos dokumentumokra alapozva jelentette ki, hogy a koronavírus-járvány idején a Pesti úti idősotthonban "orvos legalább egy hétig fizikailag nem volt jelen az intézményben."

A cáfolat szinte azonnal érkezett. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a Pesti úti idősotthon vezetője a fővárosi főjegyzőhöz címzett e-mailjében "cáfolja az orvosi ellátással kapcsolatban megfogalmazott hamis vádakat".

Skultéti József intézményvezető - a koronavirus.budapest.hu oldalon hétfőn közzétett - e-mailjében azt írta: "intézményünknek a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig volt főállású orvosa", "az ellátottak ápolása, a szolgáltatóval kötött szerződésnek megfelelően az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt".

De hová tűnt a dokumentum?

A sajtó egy része azóta is a Müller Cecília által emlegetett dokumentumot keresi, illetve kéri számon a tisztifőorvoson. Legutóbb az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdezte Müller Cecíliát arról, hogy egészen pontosan mettől, meddig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, és milyen dokumentumokra alapozva mondja ezt.

Müller Cecíliát láthatóan meglepte a kérdés és csak ennyit mondott:

"Türelmüket kérem, az ellenőrzés folyamatban van, közigazgatási ellenőrzés zajlik. Amint lezárásra kerül, akkor tájékoztatjuk a közvéleményt"

- ezután véget is vetett a sajtótájékoztatónak.

A találgatásoknak azonban nincs még vége, mivel Müller Cecília most sem mondott semmi egyértelműt a korábbi kijelentésének valóságtartalmáról.

Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester az üggyel kapcsolatban hétfőn úgy fogalmazott:

"meglehetősen aggasztó, hogy a tisztifőorvos asszonyt is politikai szerepbe kényszerítik. Azon a napon, amikor Müller Cecília szerint nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, az intézménnyel szerződésben álló háziorvos éppen az idősotthon lakóit és ellátottjait tesztelte pont a Pesti úton".

A tisztiorvosi szolgálat helyett dolgozott, a kormányhivatal helyett a főváros által biztosított tesztekkel - tette hozzá a főpolgármester.

A rendőrség ettől függetlenül foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt feljelentés-kiegészítéssel vizsgálja a Pesti úti idősotthonban történteket, az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatja le.

Müller Cecília állításának utóélete a beszámolók szerint a Pesti úti idősotthon lakóit és a róluk gondoskodó személyzetet érinti a legrosszabbul. Hiába cáfolták egyből a tisztifőorvos állításait, azóta úgy tekintenek rájuk mint akik nem végezték jól a munkájukat, sőt a főpolgármester szerint az egyik ápolót le is köpték.