Karácsony Gergely: hitvány számítók emberek halálából akarnak politikai hasznot húzni

Karácsony Gergely: hitvány számítók emberek halálából akarnak politikai hasznot húzni

A Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek – közölte Karácsony Gergely szerdán este egy Facebook-posztban.

A főpolgármester durva kirohanást tett a kormánypárti képviselők és a fideszes sajtó ellen, amely azzal vádolja Karácsonyt és munkatársait, hogy nem képesek megfelelő intézkedéseket hozni a koronavírus-járvánnyal szemben.

A Pesti Úti Idősek Otthonában az eddigi információk szerint legalább 65 fertőzött lehet, és négy beteg már meghalt.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója szerint nem történhetett volna meg a fertőzés, ha a Pesti úti Idősek Otthona fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat a kezdetektől fogva betartja és végrehajtja az utasításokat.

Karácsony ugyanakkor azt mondta, a fővárosi önkormányzat minden óvintézkedést megtett annak érdekében, hogy az idősotthonaiba lehetőleg ne juthasson be a koronavírus-fertőzés.

A politikus kiemelte, nincs olyan központi elvárás, utasítás, amelyet nem tartottak volna be. Minden óvintézkedést megtettek, szigorú szabályokat vezettek be még azt megelőzően, hogy azokat kötelezően elvárták volna - tette hozzá.

A főpolgármester közölte, a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztálya szerdán több idősotthonban ellenőrzést tartott, és ezek szerint, leszámítva azt, hogy bizonyos helyeken védőeszközökben átmeneti készlethiány van, mindent rendben találtak.

„A hitvány számítók, akik emberek életével, sőt halálából akarnak politikai hasznot húzni, nem is a mi munkánkat kérdőjelezik meg, hanem valójában olyan áldozatkész gondozókba, szociális munkásokba rúgnak bele, akik akár az intézménybe való beköltözéssel óvják azok egészségét, akiket ápolnak, gondoznak. Köszönet nekik! A hazug senkiházik pedig szégyelljék magukat!”

- fogalmazott kora esti írásában Karácsony.

A főpolgármester szerint nem tudni, hogyan került be a fertőzés az idősotthonba, de - mint fogalmazott - "erős a félelem", hogy kórházból érkezett a fertőzés. Ugyanis a bentlakók rendszeresen kerülnek betegség miatt kórházba, és nem tudni, hogy fertőzötten kerülnek-e vissza - jegyezte meg. Közölte: a megelőzés érdekében utasították az intézményvezetőket, hogy a kórházból visszaérkezett időseket a lappangási időre különítsék el.

A frontvonalban lévő szociális dolgozók 100 ezer forintos céljuttatást is kapnak.