Peszkov közölte: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping nem tárgyalt Kijev ukrajnai béketervéről

Peszkov közölte: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping nem tárgyalt Kijev ukrajnai béketervéről

Ehelyett Oroszország és Kína elnöke csupán a kínai béketervet vitatták meg Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai tárgyalásain nem esett szó Kijev ukrajnai béketervéről

- közölte szerdán Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője, aki elmondta, ehelyett a felek a kínai béketervet vitatták meg.

A szóvivő szerint kizárólag a Kína és Ukrajna közötti kétoldalú viszonyra tartozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálkozása, hogy Peking válasz nélkül hagyta a kijevi béketervhez történő csatlakozására vonatkozó javaslatát. Mint felidézte: Putyin a keddi tárgyalások után kijelentette, szerinte a kínai béketerv több pontja is a rendezés alapjául szolgálhat, amikor erre Nyugaton és Kijevben is készség mutatkozik, bár "ezt egyelőre nem látja" - idézte az orosz elnök szavait.

Az MTI emlékeztet, a kínai külügyminisztérium februárban tette közzé 12 pontos ukrajnai rendezési tervét. Zelenszkij válaszul sajnálatának adott hangot, hogy a kínai vezetés nem csatlakozott a G20 országcsoport csúcstalálkozóján benyújtott tízpontos béketervéhez.

Peszkov kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a tárgyalásokon szó volt a gázszállítások növeléséről is. Ezzel összefüggésben cáfolta a Bloomberg amerikai hírügynökség "források nélküli" értesülését, miszerint csökkenne a gázmennyiség a Kínába irányuló vezetéken. Elmondása alapján a felek az amerikai hírügynökség állításával szemben a szállítás bővítését vitatták meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen kedden a Gazprom történelmi rekordot ért el a Kínába szállított vezetékes gáz napi mennyisége tekintetében. Közölte, hogy megvitatták a Szibéria Ereje-2 gázvezeték tervét is. Mint mondta, minden részletet, minden formaságot egyeztettek Mongóliával, amelynek területén ez a vezeték át fog haladni. A tervek szerinte az együttműködés további bővítését irányozzák elő ezen a területen.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök koccint a moszkvai Kremlben tartott fogadáson 2023. március 21-én. Oroszországba. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Pavel Birkin)