Óriási sorokban várnak a Pfizerre több kórházi oltópont előtt

Óriási sorokban várnak a Pfizerre több kórházi oltópont előtt

Kígyózó, hosszú sorok alakultak ki több budapesti kórház előtt is, miután Orbán Viktor a rádióban bejelentette, hogy egy napig, azaz pénteken a Pfizer vakcinájára is lehet időpontot foglalni - írja az Index. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika Korányi Sándor utcai épületénél sorba álló munkatársuk egy ott lévő katonától tudta meg, hogy szerinte lesz elég oltóanyag, így mindenki maradjon nyugodtan.

A lap szerint valóban roham van, 16-18 éves fiataloktól kezdve kisgyermekes családokig lehet látni mindenkit. Egy, a helyszínen megszólaló fiú azt mondta a lap munkatársának, hogy a szüleit már beoltották Pfizerrel, ő meg türelmesen várt, mire elfogyott a háziorvosánál. Most pedig azért jött, hogy mégis kapjon. Egy idős hölgy elmondása szerint pedig majdnem 4 órát vett igénybe az egész procedúra a sorban állásnak köszönhetően. Egy kivezényelt rendőr szerint 3-4 órát is igénybe vehet, amíg elfogy a sor.

Az Index szerint

a sor lassan halad, a távolságtartásra nem ügyel senki és hivatalos tájékoztatást sem kapnak a jelenlévők.

Egy másik sorban pedig a Szputnyik V oltására várnak, bár az jóval kisebb sor, mint a Pfizerre váróké.

Hozzáteszik, hogy három helyen adják be az oltást a visszatérők, egy helyen pedig az újak számára. Az oltás este 8-ig tart, és aki elég kitartó, egy sorompóhoz érve kaphat egy papírt, ami garantálja, hogy beoltják.

Teljes a káosz a pénteki oltásoknál

Az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében a Sinopharm és az AstraZeneca oltóanyaga mellett, már a Pfizer oltására is lehet jelentkezni online. Az időpontokra a foglalás már a reggeli órákban elkezdődött, míg az oltás már 10 órától zajlik. Jelentkezni az eeszt.gov.hu oldalon lehet azoknak, akik korábban már regisztráltak az oltásért.

Mint arról reggel beszámoltunk, az eeszt.gov.hu oldalon történő online időpontfoglalás már nem csak a Sinopharm és az AstraZeneca oltóanyagára, hanem a Pfizerre is lehetségessé vált, ám a rendszer 7 óra körül túlterheltté vált, mert rengetegen próbáltak jelentkezni. Olvasóink pedig felhívták a figyelmünket, hogy teljes káosz alakult ki az egyik fővárosi kórházban az oltási sorrend eldöntését tekintve is.

Ugyanakkor vidéken sem rózsásabb a helyzet, Székesfehérváron például elképesztő méreteket öltő sorok képződtek a helybéli MSZP-s önkormányzati képviselő, Márton Roland fotói alapján:

A képviselő szerint "elkeserítő, hogy a magukat teljhatalommal felruházó fideszesek képtelenek a józan észnek megfelelően kormányozni". Úgy véli, ez egy "pfizeres black friday akció".

Fazakas Attila, a Jobbik helyi előválasztási jelöltje szerint káosz és zűrzavar van a fehérvári kórháznál, az általa megosztott videóban látható, milyen iszonyatosan hosszú a sor.

Mindezt Fazakas a Facebookon így kommentálta: 

Az ember azt gondolná, ha meghirdetnek egy oltási akciót, akkor korábban megtörtént az erre való felkészülés is. Helyette a valóság: csalódott tömeg áll a tűző napon, nem működő kormányzati oldal, korlátozottan alkalmas kórházi oltópontok. Gondolom, az a lényeg, hogy holnap lehessen menni focimeccsre.

Frissítés (14:36)

A Honvédkórház délutáni közleménye rámutat, hogy a Pfizer oltóanyaga már elfogyott az intézményben. A később érkezetteket csupán Sinopharmmal és AstraZenecával tudják beoltani. 

A napi.hu szerint a kórháznál közlekedési dugót okozott a vakcina iránti tömeges érdeklődés, a várakozók sora mintegy 800 méter hosszú lehetett. Mostanra azonban mérséklődött az addig kígyózó sor.

Frissítés (15:28)

A váci kórház előtt már autókkal kezdtek el sorakozni a Pfizer vakcina reményében - hívta fel a figyelmünket videójával Tótváradi-Nagy Bence helyi önkormányzati képviselő:

Facebook-posztjában azt írja, gyalogosan a Kálváriáig áll a sor, míg az autók a Kosdi úton egészen a Telep utcáig sorakoznak. Mint fogalmazott:

Beszéltem az oltást koordináló katonákkal, ők azt mondták, hogy aki beáll a sorba, és kap tőlük bilétát, az megkapja az oltást. Az oltópont ma 9 óráig lesz nyitva. A Váci Rendőrkapitányságtól, illetve a Közterület-felügyelettől azonnali segítséget kértem a Kosdi úti forgalom irányításában, hiszen a mentők és a buszok közlekedése is akadályozott jelenleg, a menetrend szerinti járatok nem tudják megközelíteni a Kórház megállót, így a Javorszky sétány kereszteződésénél tudnak leszállni az utasok.

Hozzátette, aki teheti, kerülje most a Kosdi utat, mert hatalmas ott a dugó. A kocsisor hossza Tótváradi-Nagy elmondása szerint nagyjából 1 kilométeres lehet: