Emberéletekkel játszik Pintér: nem lesz kötelező a kéményellenőrzés

Selyemzsinórt küldött a BM a társadalomnak?

A Belügyminisztérium által tegnap benyújtott javaslatcsomag tartalmazza többek között a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény újabb módosítását, melynek értelmében az egylakásos ingatlanok - családi házak - esetében a kéményseprő-ipari sormunka megszűnne és kizárólag az épület tulajdonosán múlna, hogy igénybe veszi e a kéményellenőrzést, mivel annak megrendelése nem lenne kötelező. 

A módosító javaslat részletes indoklásában az szerepel, hogy az ingatlanhasználóknak ugyan nagymértékben növekszik a felelőssége ezáltal, de a kötelező kéményellenőrzések nagymértékű adminisztrációs és időbeli terhei csökkennek. 

A Kéményseprők Országok Szakszervezete szerint ez egy beismerő vallomás a tárca részéről, hogy nem tudják megfelelően ellátni feladatukat, és "biztosítani magyar családok százezreinek a biztonságát, a felelősségvállalás helyett pedig fonetikai trükköket alkalmazva varrják a gombot a kabáthoz”.

A KOSZ elnöke, Vámos Csaba megkeresésünkre elmondta, hogy az indítvány benyújtásának hátterében az bújhat meg, hogy a katasztrófavédelem nem tudja ellátni megfelelően az élet- és vagyonvédelmi feladatokat. Év végéig nem tudnák végigjárni és ellenőrizni ezeket az ingatlanokat, így inkább még időben megpróbálják hárítani a felelősséget. 

Ha a kémények állapota miatt tűzeset, szén-monoxid mérgezés vagy ne adj' isten haláleset történne, már nem lehet majd az illetékes szervet felelősségre vonni.

Beválik a jóslat? Növekszik a halálos szén-monoxid-mérgezéses esetek száma

A kormánypárti Magyar Idők írja, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) beszámolója szerint csaknem a duplájára, kilencről tizenhatra nőtt tavalyhoz képest a szén-monoxid (CO)-mérgezések okozta halálesetek száma Magyarországon. A lap megnyugtatásképpen hozzáteszi a lakástüzek kapcsán, amelyeknek a száma 6512-ről 6032-re csökkent, hogy nem tekinthető rendkívüli évnek, azonban a szakma ennél sokkal borúlátóbb.

A 2016-ban ingyenessé tett lakossági kéményellenőrzéseket országszerte fokozatosan vette át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amivel párhuzamosan több ilyen szolgáltatást végző cég csődbe ment vagy beszüntette tevékenységét.

Vámos Csaba szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a BM által benyújtott egyszerű többséget igénylő javaslatok gond nélkül mentek át az országgyűlésen, így várható, hogy a törvény még idén életbe lép.

"Ez pedig azzal jár, hogy mostantól a családi házban élőket nem fogja évente felkeresni a kéményseprő, hogy ingyen elvégezze a kötelezően előírt vizsgálatot és tisztítást, hanem a tulajdonosoknak kell utánajárni és kihívni a szolgáltatót."

Ám még ez sem lesz kötelező, így

akár évek is eltelhetnek az ellenőrzések között, ami nem csak a figyelmetlen tulajdonosok épségét veszélyezteti, de környezetükét is.