Pintér Tamás: Újabb átmeneti megoldás a Dunaferrnek

Pintér Tamás: Újabb átmeneti megoldás a Dunaferrnek

A dunaújvárosi polgármester szerint ha a kormány három évvel korábban átvállalta volna a Dunaferrdolgozóinak fizetését - ahogyan azt a város közgyűlése is kezdeményezte - akkor most nem kellene a leállt kohók miatt aggódni.

Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere szerint örömteli, hogy a kormány úgy döntött, hat hónapig fizeti a Dunaferr dolgozóit ami átmenet öröm lehet a dolgozók szempontjából, de intő jel is, mivel úgy tűnik, a befektető érkezése körül valami megakadt.

A polgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében jelezte, 2020-ban a város közgyűlése egyhangúlag szavazta meg azt a kérésüket, hogy a kormány hat hónapig finanszírozza a gyár munkatársait.

„Sajnálom, hogy az állam nem lépett már akkor. Ha ez három éve megtörténik, akkor most:
- Nem kellene a leállt kohók miatt aggódni.
- Nem kellene a kokszolót félteni.
- A vasműben dolgozó több ezer ember valódi munkát, termelést végezhetne, miközben keresik az új befektetőt.”

Pintér Tamás felidézte, hogy a befektető-jelölt Libertyvel a kormány már 2021-ben is tárgyalt, de hónapok óta nem hallani arról, hogy mi a kormány válasza a tárgyalófél Metinvestnek. 

Ahogyan arról is hallgat az állam, hogy miért nem veszi állami kézbe a hazai kohászat fellegvárát. Háborús időkben a hazai vasgyártásról lemondani nem hiba, hanem bűn. Itt lenne az ideje, hogy az Orbán-kormány végre betartsa legalább ezt az egy ígéretét a dunaújvárosiak felé

- hívta fel a figyelmet Pintér Tamás polgármester aki posztja végén hangsúlyozta, néhány hónappal ezelőtt a Dunaferr 35 millió eurót kért a termelés felfuttatására, hogy abból tudjon bért fizetni. Az állam egy fillért sem adott, most viszont 16 milliárdot fizet ki csak bérekre. A termelés beindításáról még szó sincs.