Plazmatévéjét viszi, a többit felgyújtja – elindult a nagy ózdi kilakoltatás

Minapi cikkünk roppant népszerű lett. Most elindult a nagy ózdi kilakoltatás. Sokan laknak jogcím nélkül az önkormányzati lakásokban, a borsodi kisváros jobbikos polgármestere ezt is elkezdte lerendezni.

Janiczak indoklásul elmondta, hogy sokan laknak most jogcím nélkül ezekben az ingatlanokban, mintegy 64 millió forinttal tartoznak a lakásfenntartónak, 136 fő viszont arra várakozik, hogy ilyen lakásba költözhessen. A jövőben szélesebb kör tud majd lakáshoz jutni, a 35 éven aluli házaspárok például bizonyos vállalások esetén, öt év időtartamra ingyenesen költözhetnek be az ingatlanokba. Ezzel szemben akik nem mutatnak be erkölcsi bizonyítványt, nem kaphatnak lakást. Erre persze nem mindenki nyomott „tetszik”-et, a Fidesz-KDNP szerint az irány jó, de korrekciókra van szükség, ezért tartózkodott. 

A fiatal polgármester elárulta, hogy a határozatot elfogadó önkormányzati ülésen az esetlegesen kilakoltatandó családokat féltő hozzászólás és kérdés is elhangzott. A politikus erre úgy felelt, hogy jobban aggódik amiatt, hogy amit „az előttünk élő munkás generációk verítékes és költséges munkával létrehoztak - lényegében a semmiből felépítettek egy várost a gyár köré - az most egy-két évtized alatt a kiilleszkedett romboló réteg megjelenésével és szüntelen rombolásával a semmivé lett! Épületek, utcák tűntek el, korábban dicső fényű település részek váltak élhetetlenné, életveszélyessé!”

Janiczak Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy az eddigi kilakoltatások nem jártak konfrontációval, minden felszólított a határidőre elhagyta a használt ingatlant. Egyúttal közzétett több fényképet, hogy bemutassa mit hagytak maguk után a bent lakók. Na, mit? Mocskot és romokat. Egy-két képen (lsd. a cikkben szereplő képgaléria) felsejlik milyen lehetett az eredeti állapot gipszkartonozva, csempézve, burkolt fallal, berendezéssel, elektromos hálózati tartozékokkal, melyeknek csak nyomai maradtak. Az önkormányzati tulajdonon okozott kár miatt a feljelentések folyamatban vannak.

Senki nem kötelezte az ott élőket, hogy lakbérfizetés helyett plazma TV-t vegyenek, vagy taxival járjanak, kocsmát látogassanak. Így én sem szeretnék panaszosokkal találkozni, ha a törvény és jogszabály ereje utolérte őket.”

- fejtette ki kendőzetlen véleményét a településvezető, hozzátette:

„Egy napokban kilakoltatottól elhangzott, hogy csak a plazma tévéjét viszi ki, a többit felgyújtja...”

A képviselőtestületi vita során Váradi József azt nehezményezte, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat véleményét nem kérték ki, pedig a bérlakásokban sok roma család él. Janiczak Dávid zseniális válaszában kimaxolta a Jobbik néppártosodását. Úgy fogalmazott: "...nem nemzetiségi, hanem szakmai kérdésként tekintettek a rendelet megalkotására."