Pokolgéppel megöltek egy oroszbarát képviselőt Luhanszkban

Pokolgéppel megöltek egy oroszbarát képviselőt Luhanszkban

Az ukrán hírszerzés vállalta a robbantásos merénylet végrehajtását, az áldozatot hóhérnak nevezték, akinek kínzásokhoz is köze volt.

Autóba rejtett pokolgép végzett szerdán Mihajlo Filiponenko helyi képviselővel az Ukrajnát támadó orosz erők ellenőrzése alá került kelet-ukrajnai Luhanszk városában - közölte a régió Moszkva által támogatott kormányzója. Az MTI beszámolójából kiderül, hogy az ukrán katonai hírszerzés nem sokkal később bejelentette, hogy

"a helyi ellenállás erőivel közösen különleges műveletet hajtottak végre" Filiponenko ellen, aki meghalt az akcióban.

Mihajlo Filiponenko fia is megerősítette, hogy apja, a luhanszki "népi milícia" egykori parancsnoka a merénylet áldozata lett.

A védelmi minisztériumhoz tartozó katonai hírszerzés a merényletet magára vállaló közleményben hóhérnak nevezte Filiponenkót, és azt írta, hogy

az orosz-ukrán háború idején az áldozat "szerepet vállalt ukrán hadifoglyok és polgári személyek kínzását célzó létesítmények létrehozásában", és személyesen részt vett a kínzásokban is.

Filiponenko, aki 2014 óta aktív szereplője volt a luhanszki Moszkva-barát szeparatista mozgalomnak, szeptemberben nyert mandátumot az Oroszország által támogatott luhanszki regionális parlamentben. Már tavaly februárban is megpróbálták megölni - szintén gépkocsiba rejtett pokolgéppel -, akkor a sofőrrel együtt különböző súlyosságú sebesüléseket szenvedtek.

Az ukrán katonai hírszerzés közölte szerdán, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amelynek következtében meghalt Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a "népi milícia" volt parancsnoka.

A szakadár Donyec-medencei terület "parlamentjének" képviselőjeként tevékenykedő férfi szerda reggel vesztette életét autórobbanás következtében. "A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselővel közösen hajtottuk végre" - írta a hírszerzés a Facebook-közleményében.

(Címlapkép: Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a legutóbbi orosz légitámadást követően az északkelet-ukrajnai Harkivban 2023. november 3-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov)