A választási vita után erősödött Macron támogatottsága

A választási vita után erősödött Macron támogatottsága

Az 5 évvel ezelőttihez hasonlóan, ismét gyengébben muzsikált a második forduló előtti választási vitán Marine Le Pen. A legfrissebb felmérések szerint mintegy 10 százalékpontos előnnyel vezet Macron a populista politikussal szemben. 

Marine Le Pent egy harmadik vereség esetén jó eséllyel a Nemzeti Tömörülés éléről is eltávolítanák, így most a saját politikai jövőjéért is küzd. 

A Politico felmérése szerint a második forduló győzelme – bármelyik jelölt esetében – attól függhet, hogy a veterán szélsőbalos, Jean-Luc Mélenchon támogatói hogyan fognak szavazni. Ő volt az első forduló meglepetése, ugyanis a harmadik helyen végzett a szavazatok közel 22 százalékával. Mindkét jelölt keményen dolgozik a szélsőbaloldali bázis megnyerésén. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy több Mélenchon-szavazó tesz eleget annak felhívásának, hogy ne szavazzanak Le Penre, és vagy támogatják Macront, vagy inkább otthon maradnak. Le Pen számíthat egykori szélsőjobboldali riválisa, Eric Zemmour támogatói bázisára, de ez valószínűleg nem lesz elegendő a többség megszerzéséhez.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választók Macront főleg azért támogatják, mert egyetértenek vele a gazdasági, a környezetvédelmi, a járványügyi és az ukrajnai háború kérdésében, míg inkább Le Pent támogatják a biztonság, a bevándorlás és a nyugdíjak terén. Nincs nagy különbség az egészségügyi rendszer, a társadalmi egyenlőtlenség és a terrorizmus tekintetében.