Politikusok, mégis az erdőben gyűjtik össze a szemetet

A környezetvédelemről sem beszélni kell, de legalábbis semmi esetre sem csak beszélni, hiszen a döntéshozók jobbára ezt tették eddig is.

Mészáros Lászlóné Szeremi Anikó, a Jobbik abonyi elnöke portálunk megkeresésére elmondta, hogy az erdő gondozását, a falopások megelőzését, továbbá az illegális hulladéklerakások megelőzésével kapcsolatos feladatokat a rendőrséggel, a polgárőrséggel együttműködve, a tanyasi emberek bevonásával végzik.

"A 100 éves erdő megóvását szívügyünknek tekintjük nem csak mi jobbikosok, de talán minden helyi ember. Ezért is szívesen vállaltunk nagyobb feladatot az erdő szépségének megőrzésében, kimondva is azzal a céllal, hogy azt gyermekeink és unokáink is legalább a jelenlegi állapotában csodálhassák meg."

A környezetvédelem és a politika kapcsolatáról sokaknak talán elsőként a balliberális zöldmozgalmak jutnak eszükbe. Erről a nyitásról kérdeztük Sneider Tamást, az Országgyűlés és a Jobbik alelnökét.

Mint mondta, természetjáró emberként csodálkozik már egyáltalán a megfogalmazott "nyitás" kifejezésen is. Szerinte olyasmi ez, mint amiről Juhász Gyula ír a Trianon című versében. A környezetvédelemről sem beszélni kell, de legalábbis semmi esetre sem csak beszélni, hiszen a döntéshozók jobbára ezt tették eddig is. A zöld gondolat és a nemzeti politika nem ellentétei, hanem feltételei egymásnak. Sneider közölte, a Jobbik nyilvános választási programján belül részletes környezetvédelmi programmal is rendelkezik, más kérdés, hogy ezt a sajtó nem idézi, a program gyakorlati megnyilvánulásairól pedig nem számol be.

"Bár téma szerint nem én vagyok az illetékes, de magam is végeztem pl. a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Mátrai Tájvédelmi Körzetben önkéntes tevékenységet" - jelezte.

A demográfiai folyamatok megfordítása, a munkahelyteremtés és egyebek mellett a hazai gazdaság talpra állítása mellett a vizeink, erdeink, a Kárpát-medencei élővilág megóvása és helyreállítása is kiemelt figyelmet élvező területe lesz a korrupcióban fuldokló kormányzatot leváltó jobbikos kormánynak" - fejtette ki Sneider.

Megkeresésünkre Kun László, az Erdőszöv. Zrt. erdésze azt mondta: a tulajdonosi szerkezet jelenleg olyan, hogy bizonyos területeket még nem vállalt fel senki, némileg gazdátlanok. Egy abonyi közösség, élén Mészáros Lászlóné Szeremi Anikóval a zászlajukra tűzte a terület megóvását, ami nagy segítséget jelent az erdészeknek.

"Az önkormányzati résztulajdonban lévő parkerdő 2011-es kitakarítását követően ugyanez az abonyi társulat szervezetten látott hozzá a segítésünkhöz. Jelző tevékenységüknek köszönhetően érezhetően csökkent az illegális falopások és a hulladéklerakások száma. Mindenféleképpen pozitív a tevékenységük" - fogalmazott az erdész.