„Putyin, gyilkos vagy!” – skandálta a gyászoló tömeg a mártírhalált halt Alekszej Navalnij temetésén

„Putyin, gyilkos vagy!” – skandálta a gyászoló tömeg a mártírhalált halt Alekszej Navalnij temetésén

Háború- és rendszerellenes tüntetéssé alakult a pontosan két héttel ezelőtt meggyilkolt politikai fogoly temetése. Putyin legnagyobb ellenfelét a hatóságok eredetileg titokban akarták eltemettetni.

Hatalmas rendőri készültség mellett, fémkereső kapuk és korodonok kerítések között tartották meg pénteken Moszkva Marino kerületében a február 16-án, egy szibériai börtöntáborban gyanús körülmények között, hirtelen elhunyt orosz ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij temetését. Az orosz államhatalom komoly megtorlást ígért a résztvevőknek, de végül nem történt atrocitás.

Az emberek rendszerellenes jelszavakat kiabáltak, valamint azt skandálták: „Putyin, gyilkos vagy!”

Navalnij temetésére a vártnál nagyobb tömeg érkezett. Sokan lerótták kegyeletüket a mártírhalált halt politikus előtt a ravatalául szolgáló kápolnában, majd elkísérték őt a temetőbe. A résztvevők a még életben lévő politikai foglyok szabadon bocsátását követelték.

Annak ellenére, hogy kemény fellépést ígértek a temetésen, a rendőrség nem avatkozott közbe, sőt nem is igazoltatták a gyászolókat. Ennek ellenére rendőrségi kamerákkal követték nyomon a halotti menetet, így utólag mindenki beazonosítható lesz.

Fegyveres rendőröket rendelt a rezsim a mártír temetésére.

A civilek mellett jelen volt több egyelőre szabadlábon lévő ellenzéki, köztük Borisz Nagyezsdin, akinek az orosz választási bizottság nem engedte, hogy elinduljon Vlagyimir Putyin ellen, a márciusi elnökválasztáson.

Navalnij temetésén ott volt az Amerikai Egyesült Államok, valamint több EU-s ország nagykövete is. Magyarország nagykövete nem volt ott, sőt az Orbán-rezsim egyetlen politikusa sem szólalt fel az orosz ellenzéki politikus halálának ügyében.

Navalnij holttestét sokáig nem akarták kiadni a szibériai börtönből az orosz hatóságok.

Sőt, amikor a magyar parlament hétfői ülésén az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek, a Fidesz-KDNP politikusai szégyenszemre ülve maradtak, amiért Orbán Viktor később meg is dícsére őket. Az Európai Parlamentben pedig egyenesen kivonultak a fideszesek, amikor Navalnij özvegye tartott beszédet.

(Címlapkép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus koporsóját viszik a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban tartott gyászmisét követően 2024. március elsején. Navalnij február 16-án, 47 éves korában hunyt el egy szibériai börtönben. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)