A német külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet Navalnij halála miatt

A német külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet Navalnij halála miatt

A németek megdöbbentőnek nevezték, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el az elhunyt orosz ellenzéki vezető emlékhelyén.

A német külügyminisztérium hétfőn bekérette Oroszország berlini nagykövetét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálának ügyében, számolt be az MTI.

A tárca közleménye szerint

a német kormány részéről az Oroszországban bebörtönzött politikai aktivisták szabadon engedését sürgették.

A minisztérium szóvivője különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el Navalnij emlékhelyén.

"Az Alekszej Navalnij és az orosz kormány más bírálói ellen politikailag motivált eljárások, valamint az őrizet embertelen körülményei megmutatják, mekkora brutalitással jár el az orosz bíróság a másként gondolkodók ellen, és meddig képes elmenni (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) azért, hogy elnyomja Oroszországban a szólásszabadságot" - jelentette ki sajtótájékoztatóján a szóvivő.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus múlt pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Mint ismert, azóta volt börtönben, hogy 2021 elején visszatért Oroszországba. Egészségi állapota hónapok óta romlott. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

(Címlapkép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról emlékeznek Oroszország londoni nagykövetsége előtt 2024. február 17-én. Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a börtönbüntetését töltő Navalnij február 16-án, 47 éves korában elhunyt. MTI/EPA/Tolga Akmen)