Navalnijt pénteken temetik el Moszkvában, a központtól távol búcsúztatják

Navalnijt pénteken temetik el Moszkvában, a központtól távol búcsúztatják

Az orosz ellenzéki vezető halálának oka azonban továbbra is ismeretlen.

Moszkvában pénteken helyezik végső nyugalomra a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.

Kira Jarmis közlése szerint az ellenzéki politikust az orosz főváros központjától távol eső, Marjino városrész egyik templomában búcsúztatják, a temetés pedig majd a közeli temetőben lesz.

A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található börtönben meghalt

Navalnij holttestét csak több mint egy héttel elhunyta után, a családja és munkatársai követelésére adták ki édesanyjának, Ljudmila Navalnajának.

Navalnij halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, több nyugati vezető, közöttük Joe Biden amerikai elnök is Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé Navalnij elhunytáért. A Kreml viszont azt is alaptalan vádaskodásnak nevezte, hogy Navalnijt idegméreggel ölték meg.

Az orosz hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, hogy

Alekszej Navalnij halálának oka ismeretlen.

Ismeretes, a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő sarkvidéki börtönben, ahol több évtizedes fegyházbüntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) első tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a szibériai büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére szállították a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

(Címlapkép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fényképét érinti meg egyik tisztelője a politikai elnyomás áldozatainak szentpétervári emlékművénél 2024. február 17-én. MTI/AP/Dmitrij Loveckij)