Orosz "demokrácia": szabálytalanságokat talált Putyin kihívóinál a választási bizottság

Orosz "demokrácia": szabálytalanságokat talált Putyin kihívóinál a választási bizottság

Orbán Viktor jó barátjánál nagyon komolyan veszik ám a demokráciát. Az ellenzéki jelöltek egyelőre a szavazólapra sem tudnak felkerülni a március közepén rendezendő oroszországi elnökválasztásra. ¯\_(ツ)_/¯

Már-már sztereotipikusan gyönyörű hír futott be péntek délutánra, amely ismét tanúbizonyságot tesz arról, hogy orosz "barátainknál" bizony nem tud csak úgy trükközni az, aki részt kíván venni az elnökválasztáson.

Íme a TASZSZ orosz hírügynökség által kiadott közlés:

Az orosz központi választási bizottság szabálytalanságokat talált a Borisz Nagyezsgyin ellenzéki elnökjelölt-aspiráns által benyújtott támogató aláírások listájában - idézte a TASZSZ orosz hírügynökség pénteken a bizottság elnökhelyettesét, Nyikolaj Bulajevet.

Ahhoz, hogy a Polgári Kezdeményezés párt jelöltje, a 60 éves - háborúellenes nyilatkozatokat tett - Nagyezsgyin felkerüljön a március 15-17. között rendezendő oroszországi elnökválasztás szavazólapjára, a központi választási bizottságnak jóvá kell hagynia az általa összegyűjtött, több mint 100 ezer támogató aláírást tartalmazó listát.

Az MTI azt írja: a bizottság pénteki ülését követően Nyikolaj Bulajev közölte, hogy a Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök ellen induló két elnökjelölt-aspiráns által benyújtott támogatói listákon elhunyt személyek nevei is szerepelnek.

Bulajev szerint az a tény, hogy az illetékesek "több tucat olyan ember nevére bukkantak", akik már "nincsenek az élők sorában", kérdéseket vet fel az aláírásgyűjtőknek és maguknak a jelölteknek a tisztességességével kapcsolatban.

A bizottság közölte, hogy a Nagyezsgyin és a másik elnökjelölt-aspiráns, Szergej Malinkovics által benyújtott aláírási listák vizsgálatának eredményeit hétfőn fogják bemutatni.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. december 14-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)