Gyöngyösi: Szégyenletes, hogy a Fidesz EP-képviselői nem voltak bent Navalnij özvegyének beszédénél

Gyöngyösi: Szégyenletes, hogy a Fidesz EP-képviselői nem voltak bent Navalnij özvegyének beszédénél

Az orosz diktátor egy szibériai börtönben, gyanús körülmények között elhalálozott ellenfelére emlékeztek ma az Európai Parlamentben. Özvegye, Julija Navalnaja is tartott egy beszédet. A fideszes képviselők nem tisztelték meg azzal, hogy meghallgatják.

Az Európai Parlament szerdai ülésén részt vett a gyanú szerint meggyilkolt Alekszej Navalnij özvegye is, akit tisztelettel fogadtak az EP tagjai. Kivéve Orbán emberei, akik be sem mentek. Erre a a Jobbik-Konzervatívok elnöke hívta fel a figyelmet.

Döbbenetes és szégyenletes a több mint egy tucat fideszes képviselő demonstratív távolmaradása a zsúfolásig megtelt ülésteremből

– írta Gyöngyösi Márton a fideszesek felháborító húzásáról. Az ellenzéki pártelnök Navalnijra, mint Putyin legádázabb ellenfelére és a szabad és demokratikus Oroszország szimbólumára utalt.

Emlékezetes, a magyar parlament hétfői ülésén az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek a pár hete meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőre. A Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői szégyenszemre ülve maradtak.

Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz–KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen

– reagált Tordai Bence, a megemlékezést kezdeményező képviselő.

Orbán Viktor ahelyett, hogy csöndben maradt volna, még megjegyzést is tett az ellenzékiek gesztusára: megköszönte a Fidesz-KDNP-képviselőinek, hogy „Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket”. Meg is indokolta, hogy miért nem tiszteli Putyin mártír ellenségét: „Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

(Címlapkép: Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegye beszédet mond az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. február 28-án. Navalnij február 16-án, 47 éves korában hunyt el egy szibériai börtönben. MTI/EPA/Ronald Wittek)