Oroszország szerint alaptalan vádaskodás, hogy Navalnijt idegméreggel ölték meg

Oroszország szerint alaptalan vádaskodás, hogy Navalnijt idegméreggel ölték meg

A Kreml azt követően reagált, hogy az orosz politikus özvegye bejelentette, harcolni fog a szabad Oroszországért, és felszólította támogatóit, hogy minden eddiginél nagyobb dühvel szálljanak szembe Putyinnal. Azzal vádolta meg ugyanis Navalnaja az orosz elnököt, hogy ő ölte meg bebörtönzött férjét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem látta Alekszej Navalnij özvegyének videóüzenetét, amelyben megfogadta, hogy folytatja férje, Alekszej Navalnij munkáját, de állítása alaptalan, hogy férjét idegméreggel mérgezték meg - közölte kedden a Kreml szóvivője az MTI híradása szerint.

Julija Navalnaja a hétfőn, három nappal férje halála után és kevesebb mint egy hónappal a következő oroszországi elnökválasztás előtt közzétett videójában azt mondta, hogy

harcolni fog a szabad Oroszországért, és felszólította támogatóit, hogy minden eddiginél nagyobb dühvel szálljanak szembe Putyinnal.

A 47 éves özvegy

azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy ő ölte meg bebörtönzött férjét.

Julija Navalnaja azt állította, hogy a hatóságok azért nem adják át Navalnij holttestét édesanyjának, mert arra várnak, hogy a novicsok idegméreg nyomai kiürüljenek a holttestből.

A hatóságok közlése szerint legalább 14 napra van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a különböző vizsgálatokat a holttesten, ezért azt még nem tudják átadni a hozzátartozóknak.

Kedden Navalnaja azon állításával kapcsolatban, miszerint Putyin ölte meg a férjét, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a körülményekre való tekintettel nem tud nyilatkozni.

"Természetesen ezek teljesen megalapozatlan, ellenszenves vádak az orosz államfő ellen. De tekintettel arra, hogy Julija Navalnaja alig néhány napja megözvegyült, kommentár nélkül hagyom"

- fogalmazott a szóvivő.

Peszkov elmondta ugyanakkor azt is, Navalnaja állítása, hogy idegmérget használtak a férje ellen, megalapozatlan.

"Nem ismerem az állítást. Ha azonban ilyen szavakat tartalmazott, akkor az nem más, mint megalapozatlan vádaskodás, mert semmivel sincs alátámasztva"

- állította.

Kedden Navalnij édesanyja ismét videóüzenetben szólította fel a hatóságokat, hogy adják ki fia holttestét. Mint fogalmazott: erről Putyinnak kell döntenie. "Hadd lássam végre a fiamat!" - emelte ki a videóban Ljudmila Navalnaja. Ismét megszólalt a politikai aktivista özvegye is, aki szintén elhunyt férje holttestének kiadását követelte, hogy méltó módon temethessék el Alekszej Navalnijt és az emberek elbúcsúzhassanak tőle.

Ismert, múlt pénteken a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves fegyházbüntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a szibériai büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

(Címlapkép: Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2024. február 16-án, férje halálának napján. MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach)