Putyin hivatala tagadja, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozik

Putyin hivatala tagadja, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozik

A Kreml szerint ez csupán "rosszindulatú koholmány" és a Fehér Ház trükkje.

Koholmánynak és a washingtoni Fehér Ház trükkjének minősítette csütörtökön az orosz elnöki hivatal az amerikai médiában előző nap megjelent beszámolókat egy új orosz nukleáris űrfegyverről - adta hírül az MTI.

Dmitrij Peszkov, a nemrég tűzszüneti ajánlatot tevő Kreml szóvivője szerint a híresztelés nyilvánvaló célja az volt, hogy az amerikai törvényhozás több forrást biztosítson az Oroszország ellensúlyozását szolgáló akciók finanszírozásához. Kijelentette, hogy nem kommentálja a jelentések tartalmát mindaddig, amíg a Fehér Ház nem áll elő a részletekkel.

"Meglátjuk, milyen trükkökkel hozakodnak még elő"

- tette hozzá Peszkov.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, Moszkva fegyverzetellenőrzésért felelős megbízottja

"rosszindulatú koholmánynak" minősítette az amerikai közléseket a témában.

Szerdán több amerikai sajtóorgánum számolt be arról, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország űrbe telepíthető, műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

A műholdellenes fegyverek fenyegetést jelenthetnek a kommunikációra, a megfigyelésre, a hírszerzésre és a hadvezetésre egyaránt, beleértve a nukleáris csapásmérő kapacitást is.

A médiabeszámolók szerint az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitással kapcsolatos új hírszerzési információkról.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő választási kampányaktivistákhoz beszél Moszkvában 2024. január 31-én. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)