Ukrajnai háború: elutasította Putyin tűzszüneti javaslatát az Egyesült Államok

Ukrajnai háború: elutasította Putyin tűzszüneti javaslatát az Egyesült Államok

Az észt hírszerzés arra figyelmeztet, hogy Oroszország tíz éven belül katonai konfrontációra készülhet a Nyugattal, vagyis megtámadhatja a NATO-t.

Nem fogadta el a Kreml tűzszüneti ajánlatát az Egyesült Államok - írta a Reuters nyomán a Népszava.

A hírügynökségnek három, a megbeszélésekre rálátó forrás beszélt. E szerint az Vlagyimir Putyin 2023 végén, 2024 elején, közvetítőkön keresztül, illetve és bizalmasan is jelezte, hogy kész megfontolni a harcok beszüntetését.

Az orosz elnök azt szerette volna elérni, hogy a konfliktust a jelenlegi frontvonal mentén fagyasszák be, vagyis Ukrajna nem kapott volna vissza egyetlen megszállás alatt álló területet sem. Információk szerint a Kreml csalódott volt, amiért az Egyesült Államok elutasította a felvetést. A Fehér Ház elvileg nem hittPutyin őszinteségében.

A lap cikke szerint egy amerikai forrás tagadta, hogy hivatalos kapcsolatfelvétel történt volna. Egyúttal jelezte, Washington csak olyan tárgyalásokon vesz részt, ahol jelen van Ukrajna is. Erről az orosz felet is tájékoztatták.

A Népszava szintén a Reuters beszámolója alapján arról is ír, hogy

az észt hírszerzés riasztó prognózissal állt elő, aminek lényege, hogy Oroszország a következő tíz évben katonai konfrontációra készül a Nyugattal.

Előrejelzésük alapja azon értesülés, hogy Moszkva bejelentette, megduplázza a balti államok, valamint Finnország közelében állomásozó haderejének létszámát.

„Oroszország olyan utat választott, amely hosszú távú konfrontációt jelent (...) és a Kreml valószínűleg számol egy lehetséges konfliktussal a NATO-val a következő tíz évben, vagy azon belül” - fogalmazott keddi nyilatkozatában Kaupo Rosin, az észt Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Gazprom amuri feldolgozó üzemében, Szvobodnij városa közelében 2023. szeptember 13-án. MTI/AP/Pool/Kreml/Artyom Geodakjan)