Putyin szerint a veszteségek az ukrán erők harcképességének elvesztéséhez vezethetnek

Putyin szerint a veszteségek az ukrán erők harcképességének elvesztéséhez vezethetnek

A háborúzó orosz elnök úgy látja, azzal, hogy Ukrajna elfoglalt oroszországi területeket, Kijev nem érte el célját.

Mind élőerőben, mind haditechnikában nagy veszteségeket szenvednek el az ukrán fegyveres erők, ami a harcképességük elvesztéséhez és fontos frontszakaszok összeomlásához vezethet - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórum csütörtöki plenáris ülésén.

Putyin meglátása szerint a Zelenszkij vezette Ukrajna nem érte el a Kurszk megyei betöréssel azt a célját, hogy az orosz hadsereg erőket csoportosítson át más frontszakaszokról, sőt meggyengítette saját állásait a "különleges hadművelet" kulcsirányaiban, az orosz előrenyomulás pedig felgyorsult.

A két és fél éve háborúzó orosz elnök "nagyon veszélyes terrorcselekménynek" nevezte a kurszki és a zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadásokat.

Nem mond nemet a földgáz tranzitjára, de nem kényszerítheti rá Kijevet

Oroszország nem utasítja el a gáz tranzitját Ukrajnán keresztül, ám ha Kijev ezt megtagadja, Moszkva nem kényszerítheti rá - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum csütörtöki plenáris ülésén.

Putyin leszögezte, hogy Oroszországnak és a Gazpromnak szándékában áll, hogy teljesítse minden kötelezettségét a vevőkkel szemben, akikkel hosszú távú szerződéseket kötöttek. Rámutatott, hogy az ukrajnai tranzitszerződés 2024. december 31-én lejár, és ha Ukrajna megtagadja ennek meghosszabbítását,

szerinte az orosz fél nem kényszerítheti a tranzit folytatására.

Elmondása szerint Oroszország továbbra is kész gázt szállítani Európába, amelynek magának kellene belső megállapodásra jutnia ebben a kérdésben.

Zelenszkij: az ukrán győzelmi terv részeként tartják meg egyelőre az oroszországi területeket

Ukrajna arra készül, hogy "győzelmi terve" részeként meghatározatlan ideig ellenőrzése alatt tartja azokat a területeket, amelyeket Oroszországban foglaltak el az ukrán erők augusztusban - fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

"Mi nem akarjuk az ő területüket, a mi célunk az, hogy helyreállítsuk a saját területi integritásunkat. Azért ejtettünk orosz hadifoglyokat, hogy ukrán foglyokra tudjuk majd kicserélni őket"

- jelentette ki Zelenszkij.

"Nem akarjuk az elfoglalt orosz térségekben elterjeszteni az ukrán életmódot. Azt a területet egyelőre tartani fogjuk a győzelmi tervünk részeként, hogy lezárjuk a háborút" - fogalmazott az NBC honlapján közölt leirat szerint, hozzátéve, hogy az erre vonatkozó javaslatot hamarosan ismertetik nemzetközi partnereikkel.

Az elnök ezenfelül elmondta azt is, a kurszki behatolással meg akarták előzni, hogy az oroszok ütközőzónát alakítsanak ki a határ mentén.

A riporter kérdésére válaszolva leszögezte: nincs szükségük orosz területekre, azokat egyelőre "elméleti szinten" tartják ukrán ellenőrzés alatt. Az interjúban Zelenszkij többek között azt is kijelentette, arról nem beszélhet, hogy Ukrajna készül-e további orosz területek megszerzésére.

(Címlapkép: 2024. március 28-án közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a védelmi minisztérium repülőszemélyzeti kiképzési központjában a Tveri területen fekvő Torzsokban március 27-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail M.)