Putyinék újabb lovakat küldtek Észak-Koreába Kim Dzsongun kedvenc fajtájából

Putyinék újabb lovakat küldtek Észak-Koreába Kim Dzsongun kedvenc fajtájából

Az észak-koreai diktátor ezzel párhuzamosan egy továbbfejlesztett rakétarendszer sikeres tesztjén vett részt. A katonai fejlesztési irányvonal részleteit viszont homály fedi.

Észak-Korea 24 újabb Orlov ügetőlovat kapott a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországtól - közölte az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) kedden.

Az Észak-Koreát több évtized óta irányító Kim-dinasztia kedvenc lófajtájából 19 csődört és 5 kancát adtak át Észak-Koreának Haszan határváros pályaudvarán.

Az állatok a Vlagyimiri területen karanténban voltak egy ideig, majd két speciális járművel érkeztek meg a pályaudvarra, ahonnan tovább szállították őket Észak-Korea felé.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor köztudottan nagy rajongója az Orlov ügetőlófajtának. 2019-ben Kim egy fehér Orlov ügető hátán lovagolt fel a Pektu-hegyre, Észak-Korea legmagasabb pontjára. A hírek szerint az észak-koreai vezető lánya, Kim Dzsue tulajdonában is van egy fehér ló, amellyel legutóbb tavaly februárban jelent meg a nyilvánosság előtt egy katonai parádén.

Moszkva legutóbb 2022-ben küldött 30 lovat a leghíresebb orosz lófajtából Észak-Koreának.

Kim Dzsongun eközben egy továbbfejlesztett rakétarendszer tesztjén vett részt

A továbbfejlesztett 240 milliméteres rakétakilövő rendszer sikeres tesztjén vett részt Kim Dzsongun észak-koreai vezető - közölte szerdán az észak-koreai állami média.

A sorozatlövésre alkalmas rakétakilövő rendszert (MRLS) az újonnan fejlesztett irányítórendszere miatt tesztelték.

"A manőverezőképessége és koncentrált tüzelési képessége szempontjából is továbbfejlesztett MRLS minden tekintetben kedvezően szerepelt, beleértve az újonnan alkalmazott irányítórendszert, az irányíthatóságot és a pusztító erőt"

- közölte a tesztről a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Homályosak a katonai fejlesztések irányvonalának részletei

Kim Dzsongun a katonai fejlesztések további irányvonalával kapcsolatban "új tüzérségi eszközök gyártását és a hadsereg azokkal való felszerelését" is megfogalmazta - fűzte hozzá a hírügynökség a további részletek megosztása nélkül.

Észak-Korea februárban jelentette be, hogy irányítható, 240 milliméteres rakétakilövő rendszert fejlesztett ki. Májusban pedig bejelentette, hogy a fegyverrendszert 2024 és 2026 között telepíti a hadserege egységeihez.

(Címlapkép: Kim Dzsongun elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke az árvíz sújtotta térségekből érkező károsultakat fogadja Phenjanban 2024. augusztus 16-án. MTI/AP/KCNA/KNS)