Akkora pofonba szaladt bele a szombathelyi Fidesz, hogy a Lendvay utca adja a másikat

Szombathelyen nem lesz rabszolgatörvény.

Nem mentek el a közgyűlés ülésére, meg is szavazta az ellenzék, hogy az önkormányzati cégeknél ne lehessen végrehajtani a rabszolgatörvényt. Emellett a közgyűlés felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.

A város közgyűlésében tíz fideszes képviselővel szemben egy jobbikos, kilenc baloldali  és egy helyi szervezet (Pro Savaria) képviselője van. 

Az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli közgyűlésre viszont a fideszes képviselők nem fáradtak be, így mivel nem tartózkodtak a munkahelyükön, ezért könnyedén átment az ellenzéki kezdeményezés.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben Molnár Miklós, a Fidesszel általában együtt szavazó Pro Savaria képviselője csak a napirendet szavazta meg, majd maga is kivonult a teremből. Mivel a szavazáshoz egyszerű többség kellett, ezért közgyűlés elfogadta a javaslatot - mondta érdeklődésünkre Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi képviselője.

Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a fideszes vezetésű városban elutasították a rabszolgatörvényt, elviekben azt nem lehet alkalmazni - "még önkéntes vállalással" sem az önkormányzati cégeknél. Hogy ez ne legyen elég, a város felszólította Hende Csaba, volt honvédelmi minisztert, a város országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a törvény visszavonását.

A közgyűlést közvetítő Nyugat.hu szerint a polgármester meg is jegyezte, hogy „új helyzet van Szombathely politikai életében”.

A baloldali Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szerint történelmi esemény, hogy egy fideszes város elveszítette a többségét, és hozzáteszi, hogy „jó ügyek mentén” lesz még hasonló ellenzéki együttműködés.

Balassa Péter érdeklődésünkre megerősítette: a közgyűlési határozat kötelező érvényű, a város 100 százalékos tulajdonában álló önkormányzati cégeinél nem alkalmazhatják a rabszolgatörvényt. 

Jobbik: nincs jobboldali vagy baloldali rabszolgaság

Az elmúlt hetek tiltakozásai ugyan a rabszolgatörvény bevezetése miatt kezdődtek el, azonban már rég nem csak arról szólnak a tüntetések, hogy az állampárt mindenféle egyeztetés nélkül vezet be egy olyan szabályozást, amely hátrányosan érinti a munkavállalókat – reagált közleményében Balassa Péter, a Jobbik városi képviselője.  Mint fogalmazott, az

embereknek egyszerűen elegük lett a Fidesz hatalmi politikájából, amely figyelmen kívül hagyja azokat, akik nem a Kádár-rendszer 2.0-ás verziójára szavaztak.

Az állampárt a hetvenes-nyolcvanas évek módszereivel élve saját, súlyosan tehetségtelen kádereivel tölt fel mindent, szállja meg a fontos pozíciókat, kiszorítva, elüldözve a tehetséges embereket. Mindemellett súlyosan torzítja a piaci viszonyokat, helyzetbe hozza a klán családtagjait, a kollégiumi szobatársakat, a régi és új haverokat – írja Balassa, aki szerint ennek az állapotnak véget kell vetni, a hatalmát az átírt választási törvénnyel és más megoldásokkal mindhalálig védő Fideszt el kell zavarni.

Ebben az ügyben össze kellett fognia az ellenzéknek minden lehetséges módon, hiszen a magyar munkavállalókat kell képviselnünk – fogalmaz. Itt szó nincs ideológiákról, hiszen nincs jobboldali vagy baloldali rabszolgaság. Egy ilyen összefogással a Fidesz-rezsimet meg lehet roppantani és újabb pofonokat bevinni az elnyomóknak. A szombathelyiek és a világ más pontjain élő honfitársaink a továbbiakban is számíthatnak a Jobbikra, a demokráciáért folytatott küzdelemben – zárul a Jobbik közleménye.