Rakétavetővel menekülnek a gyilkosok

A párizsi nyomozóhatóságok az éjjel nyilvánosságra hozták a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadással gyanúsított testvérpár nevét és fényképét, egyben várják azok jelentkezését, akik bármit tudnak a hollétükről. 

A Charlie Hebdo elleni 12 halálos áldozattal járó merénylet gyanúsítottjainak elfogására a rendőrség az információk szerint Reims-ben indított akciót. A harmadik gyanúsítottat - aki nagy valószínűséggel a sofőr volt - Charleville-Mézières-ben vették őrizetbe, aki lapinformációk szerint  feladta magát. Úgy tudni, azzal védekezik, hogy iskolában volt a merénylet idején.
a
Forrás: Le Parisien
 
A Le Point szerint a két fegyveres merénylőt, a 34 éves Said, és a 32 éves Chérif Kouachit úgy azonosították a nyomozók, hogy megtalálták a Porte de Pantinnél menekülés közben hátrahagyott kocsijukban egyikük igazolványát.
 
Több francia lap is megírta: a fivérek francia állampolgárok - Párizs 10. kerületéből. Úgy tudni, már egészen fiatalon bűnöző életmódot folytattak, s csak később radikalizálódtak. A fiatalabb Chérif nem ismeretlen a francia igazságszolgáltatás előtt: 2008-ban hároméves börtönbüntetésre ítélték 18 hónapra felfüggesztve, mert részt vett az Irakba dzsihadistákat küldő láncban.

Korábban írtuk

Az I-télé francia hírtelevízió szemtanúk beszámolójára hivatkozva tudósított a történtekről. A tanúk egy közeli épületből nézték végig a történteket.

"Mintegy fél órával ezelőtt két, fekete csuklyás férfi lépett az épületbe Kalasnyikov gépkarabélyokkal" - mondta Benoit Bringer, az egyik szemtanú.

"Néhány perccel később lövéseket hallottunk" - tette hozzá. A férfi szerint a támadók ezután két külön gépjárművel elmenekültek a helyszínről. Menekülés közben két, helyszínre kiérkező rendőrt is meggyilkoltak.

A francia államfői hivatal egyik munkatársa szerint Francois Hollande elnök fel fogja keresni a támadás helyszínét Párizs keleti részében.

A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. A lap tavaly 64 oldalas különszámot is szentelt a muszlim vallás kifigurázására. Iszlamista honlapokon korábban az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak. A merénylők "megbosszuljuk a prófétát" kiáltással láttak hozzá a vérfürdőhöz, így valószínű, hogy ezeket a karikatúrákat akarták megtorolni és azt, hogy a lap készítői nem tartották tiszteletben a tradicionális vallást.

A lap legutóbbi, ma hajnali Twitter posztja egy Abu Bakr al-Bagdadiról, a muszlimok többsége által is gyűlölt Iszlám Állam (amely nem is iszlám és nem is állam) vezetőjéről készített képregény volt.

A Charlie Hebdo-t a radikálbalos sajtóorgánumok közé sorolják, de lényegében alig van olyan csoport, vagy kisebbség, amelyet ne figuráztak volna már ki korábban. Amikor 2008-ban Nicolas Sarkozy fia elvette feleségül egy zsidó milliárdos lányát, szatirikus képsorokat készítetek erről is, amelyben azt írták, az ifjú politikusnak könnyebb lesz lopnia új hitvese mellett, hiszen "benne van zsidó vér". Az ügyből hatalmas botrány lett, akkoriban heteken keresztül a liberálisok célkeresztjében voltak, akik antiszemita uszítással vádolták őket.