Súlyos állapotban kórházba vitték a népirtásért elítélt Ratko Mladic tábornokot

Súlyos állapotban kórházba vitték a népirtásért elítélt Ratko Mladic tábornokot

Kórházba szállították a 79 éves Ratko Mladic tábornokot; Bosznia-Hercegovina szerb hadseregének volt parancsnoka tüdőgyulladással és szívzörejekkel került kórházba Hágában - számolt be szombaton a fia.

Darko Mladic a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a tábornok állapota súlyos.

Általános gyengeség tüneteivel került kórházba, tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Szíve legyengült, szívzörejek jelentek meg

- fűzte hozzá.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet Ratko Mladic ellen a délszláv háború idején a bosnyákok ellen elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. Mladic vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt - emlékeztet az MTI.

A srebrenicai népirtás 19 újonnan azonosított áldozatát temették el

A srebrenicai mészárlás tizenkilenc, közelmúltban azonosított áldozatát temették el a Srebrenicához tartozó Potocari temetőjében vasárnap, a népirtás 26. évfordulóján. 

A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az 1992-1995-ös délszláv háború során mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-ei lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

Az MICT tavaly júniusban elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a Balkán mészárosának is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.