Kádár büszke lenne: szerdán is elvittek egy kormánykritikus úgynevezett „rémhírterjesztőt”

Kádár büszke lenne: szerdán is elvittek egy kormánykritikus úgynevezett „rémhírterjesztőt”

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat” – ezt az egyetlen mondatot írta hozzá Hadházy Ákos posztjához Csóka-Szűcs János, a gyulai Kossuth Kör vezetője amikor azt megosztotta a „gyulai cenzúramentes csevegő” nevet viselő Facebook-csoportban. A rendőrök szerda hajnalban vitték be – tájékoztat a Magyar Narancs.

A két járőrkocsival érkező rendőrök azt közölték Csóka-Szűccsel, hogy rémhírterjesztés bűncselekmény gyanúja miatt előállítják. Ezután házkutatást tartottak, és videón mindent rögzítettek, sőt lefoglalta Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépeit. Közlésük szerint

a rémhírterjesztést az április 20-án, a fenti csoportban közzétett bejegyzéssel követte el.

Ezen a napon ugyanis Gyulán is tiltakoztak Kásler Miklós átszervezési rendelete ellen (a kórházaknak mindössze egy hétvégéjük volt végrehajtani több kórházban ápolt beteg hazaküldését), mellyel Hadházy Ákos független parlamenti képviselő budapesti, Clark Ádám téri akciójához csatlakoztak. A gyulai eseményről Hadházy is beszámolt a Facebookon.

Ezt a bejegyzést osztotta meg a csoportban Csóka-Szűcs, hozzátéve azt az egy mondatot:

Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.

A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.” Csóka-Szűcs négy órát volt a rendőrségen. Mint a narancs.hu írja, azt követően engedték ki, hogy az őt kihallgató nyomozó megkérdezte, kivel szeretne beszélni, Csóka-Szűcs pedig a Momentum két európai parlamenti képviselőjét, Cseh Katalint és Donáth Annát nevezte meg, s mindvégig ragaszkodott ügyvédhez.

A portálnak Márky-Zay Péter, a Kossuth Köröket átfogó Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, egyben Hódmezővásárhely polgármestere ezt mondta:

A járvány elleni védekezés politikai célokra használják ki, ami felháborító. Orbán Viktor azt mondta, amikor a korlátlan felhatalmazást megkapta, hogy majd amikor visszaadja, akkor az ellenzéknek bocsánatot kell tőle kérnie. Éppen fordítva áll a helyzet, neki kell a magyar társdalomtól elnézést kérnie az embertelen egészségügyi átszervezésekért. A miniszterelnöknek tudnia kell, a korlátlan felhatalmazás korlátlan felelősséggel is jár. A gyulaiak pedig felelős állampolgárként a kormányzati ámokfutás ellen tiltakoztak április 20-án.

A narancs.hu hozzáteszi, az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette a Kásler Miklós, és valóban közel 1200 ágyat várta üresen a vírusos betegeket. Ám ahogy április 20-án, úgy ma is kong az ürességtől a gyulai járványkórház, így Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg.

A portál kereste az ügyben illetékes Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Csóka-Szűcs esete rövid időn belül a második eset, mikor véleményük miatt vegzál a rendőrség kormánykritikusokat. Tegnap egy 64 éves férfit vittek be a közösségi médiában közzétett véleményük miatt, az ügyészség azonban az ő esetében már kijelentette, szó sincs rémhírterjesztésről.

Ügyészség: nem követett el bűncselekményt a 64 éves kormánykritikus facebookozó, sőt!

Reagált az ügyészség annak a 64 éves, Szerencshez közel élő férfinak az esetére, akit tegnap állított elő a rendőrség rémhírterjesztés gyanúja miatt. Az illető kormánykritikus bejegyzést tett közzé a Facebookon, és bár a rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé („többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését.