Rendeződhet a Kuril-szigetek sorsa

60 éves vita végére tehet pontot a soron következő orosz-japán csúcstalálkozó.

A békeszerződés kérdésével kapcsolatban megemlítette: októberben lesz a 60. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről. Usakov szerint ahhoz, hogy a területi vita rendezésének ügyében előrelépést lehessen elérni, "pozitív, konstruktív légkört kell teremteni a kétoldalú kapcsolatokban".

A kremli illetékes nem zárta ki, hogy tisztázódik Putyin tokiói látogatásának kérdése is, amelyet a japán fél kezdeményezésére 2013 óta többször is elhalasztottak. Napirenden szerepel a szíriai és az ukrajnai konfliktus rendezése, a Koreai-félszigeten kialakult helyzet, valamint az ENSZ égisze alatt való együttműködés és a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztésének kérdése is.

A Szocsiban megkezdődött találkozót megelőzően Putyin a kamerák előtt "fontos partnernek" nevezte Japánt, és kifejezte készségét, hogy megvitassa a politikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és magas szinten való fenntartását a távol-keleti szigetország kormányfőjével. Szavai szerint, Abe látogatására Moszkva úgy tekint, mint olyan lehetőségre, amely esélyt nyújt a közös munkára minden, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdés ügyében.

A japán miniszterelnök, aki tegező viszonyban áll Putyinnal, és a keresztnevén szólítja az orosz vezetőt, közölte, hogy "őszinte eszmecserét" kíván folytatni vendéglátójával mind a békeszerződés megkötésével, mind az aktuális nemzetközi problémákkal kapcsolatban. Mint mondta, kettejük tavaly novemberi találkozója óta a kétoldalú kapcsolatok "aktívan haladnak előre".

A Kommerszant című napilap a nem hivatalos orosz-japán csúccsal kapcsolatban pénteki számában rámutatott: Abe a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport többi tagja - köztük az Egyesült Államok - rosszallása ellenére utazott el Szocsiba, oda, ahol 2014-ben az ukrajnai válság és az abban való orosz szerepvállalás miatt elmaradt a G8-csoport tanácskozása, amelyből Oroszországot azóta kizárták. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a japán kormányfő az első világpolitikai súlyú vezető, aki idén Oroszországba látogatott, precedenst teremtve nyugati kollégái számára is.