Rendkívüli rezsitámogatást ad az egyházi iskoláknak a kormány

Rendkívüli rezsitámogatást ad az egyházi iskoláknak a kormány

Fejenként több mint 40 ezer forintot kapnak az egyházi tanintézmények, amit az egyházaknak járó állami támogatással együtt folyósítanak júniusban.

A kormány további kiegészítő támogatást ad a bevett egyházak és azok jogi személyei által fenntartott köznevelési és szakképző intézményeknek – írta mega a 24.hu a Magyar Közlönyben kedden este megjelent rendelet alapján. Eszerint az energiaár-növekedésből, továbbá a víz- és a csatornadíjak nagykereskedelmi árának emelkedéséből adódó idei többletkiadásaik fedezésére kapnak az egyházi iskolák közpénzt.

A 2024. évi egyszeri kiegészítő támogatás fajlagos összege 41 760 forint/fő.

A bevett egyházak számára esedékes júniusi támogatással egyszerre fogják utalni a rezsitámogatásra szánt állami pénzt. Az Orbán Viktor által személyesen aláírt rendelet szerdán lépett hatályba. Ezzel egyidejűleg módosítják az egyházi és nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok állami támogatásáról szóló korábbi rendeletet.

A nem állami fenntartású intézmények bizonyos szolgáltatások után, az ellátottak létszáma alapján, és aszerint, hogy mekkora településen üzemelnek, szintén kiegészítő rezsikompenzációt kapnak.

Az egyházi fenntartók kivételt élveznek a rendeletben meghatározott elszámolásra, ellenőrzésre és visszafizetésre vonatkozó szabályok alól

A rendelethez kapcsolódó két határozat szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket azonnal meg kell tennie.

A kormány egy harmadik határozatot is hozott, amely alapján a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési és szakképző intézmények is kapnak egyszeri kiegészítő közpénztámogatás. Ez összegében megegyezik az egyháziaknak folyósítottal.

A támogatásokhoz szükséges 910 millió forintot Semjén Zsolt bevonásával a kölztésgvetésből biztosítja a pénzügyminiszter. Az ő feladata lesz az is, hogy legyen 20 millió forint többletforrás az Országos Roma Önkormányzat támogatására.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, Lévai Anikó, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyette és Balog Zoltán püspök, valamint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)