Reuters - Az orosz háború kellemetlen Orbán Viktor számára

Reuters - Az orosz háború kellemetlen Orbán Viktor számára

Magyarország nem küld fegyvert Ukrajnának, és kimarad a háborúból – mondta Orbán Viktor miniszterelnök keddi nagygyűlésén, azzal vádolva az ellenzéket, hogy a saját erejéből próbálják belerángatni Magyarországot a konfliktusba – írja a Reuters a tudósításában.

A Reuters szerint Orbán újraválasztásához vezető útját nehezíti, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami új megvilágításba helyezte évtizedes szoros kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és éles bírálatot kapott az ellenzéktől is.

Orbán a parlament előtt a magyar zászlót lengető több tízezres nagygyűlésen arról beszélt, hogy Közép-Európa csak a nagyhatalmak „sakktáblája”, és ha Magyarország nem áll ki az érdekeiért, könnyen áldozatul eshet.

"Oroszország az orosz érdekeket nézi, míg Ukrajna az ukrán érdekeket. Sem az Egyesült Államok, sem Brüsszel nem gondolkodik a magyarok elméjével és nem érez magyar szívvel. Nekünk ki kell állni a saját érdekeinkért" - mondta Orbán.

A Márki-Zay Péter élesen bírálta Orbán kapcsolatait Oroszországgal, mondván, hogy Orbán Putyin mintájára illiberális államot épített fel, a burjánzó korrupcióval és a médiaszabadság korlátozásával.

A Reuters szerint erősen Európa-párti Marki-Zay az ellenzéki tüntetésen azt mondta, a magyarok döntése még soha nem volt ilyen egyszerű a választásokon.

"Csak egy választásunk van: Európát kell választanunk a kelet helyett... és a szabadságot a tekintélyelvűség helyett" - mondta, miközben a résztvevők azt skandálták, hogy "Európa, Európa".

Marki-Zay a magyarországi demokratikus normák hanyatlása miatti Európai Uniós aggodalmakra utalva azt mondta, Orbán "korlátlan hatalma, korlátlan korrupciót eredményezett", miközben magyarok milliói küzdenek a megélhetésért.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}