Richard Gere a nyaralásán illegális bevándorlóknak szervezett segélyakciót

Richard Gere a nyaralásán illegális bevándorlóknak szervezett segélyakciót

Vitte magával a sajtót is, képek és videók készültek, na meg persze szelfi is.

Richard Gere amerikai színész éppen Toszkánába érkezett a családjával, amikor értesült róla, hogy több mint száz, Afrika partjainál kimentett illegális bevándorló vesztegel egy segélyhajón az olaszországi partoknál. Ezután fogta magát és egy segélyszállítmánnyal meglátogatta a hajót. Természetesen ott termett a sajtó is, és képek, illetve videók készültek Richard Gere akciójáról, persze a szelfi sem maradhatott el. Az amerikai színész élelmiszert és vizet juttatott a hajóra, továbbá adománygyűjtésbe kezdett.

A Proactiva Open Arms hajója továbbra is kikötési engedélyre vár, már egy hete vesztegel a Földközi-tengeren, fedélzetén 121 menedékkérővel, akiket Afrika partjainál mentettek ki a tengerből.

Anabel Montes, a spanyol segélyszervezet műveleti vezetője a Twitteren közzétett videóüzenetében szerdán azt mondta: az idő múlásával egyre nehezebb elmagyarázni a kimentett illegális bevándorlóknak, miért nem szállhatnak partra.

Valójában ezt az olasz hatóságok már a tudtára adták, mégpedig azért, mert Olaszország nem köteles minden illegális bevándorlót befogadni, akiket Afrika partjainál mentenek ki.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt elnöke, Matteo Salvini szerdán azzal fenyegette meg a segélyszervezetet, hogy az olasz hatóságok elkobozzák a hajót, ha az ország területi vizeire engedély nélkül belép. Emellett a Proactiva Open Arms súlyos pénzbírságot is kockáztat.  Salvini azt is nyilatkozta: mivel az Open Arms nevezetű segélyhajó egy spanyol szervezethez tartozik, ezért Spanyolországnak kellene a hajó utasait befogadni. A hajóból egyébként Máltán sem kérnek.

(Daily Mail, hvg.hu, MTI)